
Question 1: Do you agree that television broadcasters should be directly 
responsible for PRS in programmes and also for other forms of 
communication where viewers seek to interact with programmes? 
Please explain why.: 

YES Broadcasters are in the mind of the viewer the person responsible for all content 
on the channel. As such any issues relating to content are usually directed at the 
channel, the viewers do not in general understand the commercial relationships and 
other businesses involved in the delivery of PRS and other services. At all times 
promotion of any interactive or other services on all media should be fair transparent 
and fully auditable.  
 
We believe there need to be thought to empowering the licensee to ensure that they 
have the means to force service providers to deliver the appropriate technology to 
manage PRS?s for the broadcaster. Currently the networks pay the service providers 
and information providers directly. This creates a problem for the information 
provider (broadcaster) where services, which would be covered by a services contract, 
are due to changes in regulation or operational requirements no longer, in the view of 
the Broadcaster compliant or stringent enough. Clearly the ability to change service 
providers is limited in the short term as and there is under the current payment system 
no incentive for the Service provider to act to the broadcasters requests thus exposing 
the broadcaster to risk of being non-compliant. We would therefore suggest that 
further amendments to regulations may be required to ensure the Broadcaster can 
maintaining an effective client - service provider relationship. It must be the main 
contracting party and receive all payments from the network provider. The 
broadcaster should control payments to the service provider.  
 
There are potentially situations, due to technical failure, human error or deliberate 
action (cost cutting measures for example), where faults in the systems could occur or 
the level of service is diminished below that required. These may, even with the best 
monitoring and testing processes, take a period of time to identify. Where this 
happens clearly the broadcaster should act appropriately from the point the failure is 
identified and manage or bar access to the failed systems. It is highly likely that a 
breach has in this instance occurred yet due to circumstances beyond their control. 
Obviously there would be contractual clauses and service level agreements in place 
and possibly and indemnity clause covering the broadcaster for such losses. Care 
would need to be taken in dealing with such cases to ensure that the broadcaster?s 
reputation is damaged unfairly. Possible amendments to regulations would be 
required to manage this type of scenario.  

Question 2: If so, do you agree that a variation to television licences 
would be the most appropriate way of ensuring that broadcasters are 
responsible for such PRS compliance?: 

Yes, There needs to be consideration to ensure that the broadcaster has all the tools 
necessary to manage the commercial relationship with service providers effectively to 
ensure ongoing compliance. 



Question 3: Do you agree that there is a need for broadcasters to obtain 
independent, third-party verification that they are in fact complying 
with the draft licence obligations set out in Paragraph 2 of the draft 
licence variation? If so, which of the options for verification discussed in 
Section 4 do you think is most appropriate? Are there other 
appropriate options? Again, please provide reasons.: 

YES. We feel that there is no need for regular reporting as this will add and 
unnecessary burden both to the broadcaster and regulators. There should be a clear 
direction from OFCOM setting our the levels of audit required. Ofcom should then 
have the power to request the information with a suitable notice period. This process 
allows OFCOM to target their efforts whilst ensuring there is a clear incentive for the 
broadcaster to maintain appropriate records. All participation should be clearly 
promoted, operated fairly and transparently and be fully auditable. This is a 
combination of Option 1 and 3  

Question 4: Do you have any comments on the draft licence variation 
set out in Annex 5? Please support your comments with adequate 
explanation and provide drafting proposals as appropriate.: 

As mentioned in 3 above we believe the draft should be a combination where 
broadcaster must maintain records to a set standard that Ofcom can request giving a 
reasonable notice period. This notice period being in the matter of weeks rather than 
months. Broadcasters should be required to retain the data for a significant period of 
time. 

Question 5: Do you agree that the draft licence obligations should not 
be limited to television but should also apply to radio broadcasters? 
Please provide reasons.: 

Yes, We believe the regulations adapted as necessary should cover all forms of media 
to minimise confusion to the general public and to effectively cover the increasing 
number of cross media brands. There are increasingly instances where produces and 
services are being promoted on different media at the same time. As long as the 
viewer is fully informed of the service being offered and that they are fairly and 
transparently operated then care should be taken not to restrict future growth in this 
area through restrictive legislation. 

Question 6: Which of the options proposed in Section 6 do you believe is 
most appropriate to ensure separation of advertising from editorial 
content? Please explain why.: 

Neither draft seems to meet the requirements of the industry. Participation TV can and 
will come in many forms and across may platforms and media. The current wording is 
far to restrictive. On one side option two restricts the method of payment to the 
detriment of the viewer (PRS and SMS are costly to operate for the broadcaster 
approximately 25% going to networks. Credit cards cost in the region of 1-3% to 
operate. The clause restricting using customer data seems overly restrictive when data 



protection laws and polices exist and there can be valid reasons to contact them. The 
requirement to add more text to already cluttered screens in option 3 is restrictive and 
unnecessary we do feel it may be necessary to make the situation clear at the 
beginning and regularly through programmes but we should not restrict the creative 
process and overstress the viewer with too much information.  
 
We believe that all paid for participation should be in context with the programme 
material, be clearly explained, fairly operated and auditable. The viewer should at all 
times understand what is on offer and at what cost so they are in a position to make an 
informed choice. If they choose to pay via credit card to interact or new digital 
payment systems that are currently being launched then this should be available If 
technology exists now or in the future that simplifies the processes and costs this can 
only be of benefit to the viewer. This consultation provides the opportunity to draft 
regulations that are broad and flexible yet maintain a clear policy of fairness 
transparency and auditability.  

Question 7: Do you have any comments on the draft new rules and 
guidance in respect of Options 2, 3 and 4 set out in Annex 6? Please 
support your comments with adequate explanation and provide 
drafting proposals as appropriate.: 

As per 6 above 

Question 8: Do you agree that Option 2 clarifies the existing provisions 
of the Broadcasting Code and therefore should not be limited to 
dedicated PTV only, but should apply to all editorial content (on both 
television and radio) which invites viewers to pay to take part? Please 
give reasons.: 

Yes but we do believe there is an opportunity to redraft based the rules based on the 
principal of "context" "fairness" and "transparency" All PTV offerings should eb in 
context of the programme, should be operated in a fair manner. All processes should 
be transparent and backed up by an audit process. We should encourage innovation 
through a regulatory framework that ensures viewers can make there own choices 
safely. 

Question 9: Has Ofcom correctly identified, in Section 6 and the Impact 
Assessment in Annex 7, the various impacts arising from each option 
for dedicated PTV? Again, please give reasons.: 

Probably. As we are a small company we do not have the direct access to some 
relevant information and resources to fully answer this question. We do feel that the 
method used appears to be appropriate. 

Comments: 
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