
Question 1: Do you agree that television broadcasters should be directly 
responsible for PRS in programmes and also for other forms of 
communication where viewers seek to interact with programmes? 
Please explain why.: 

In the current framework of live PTV chat related products, the broadcaster is 
classified by ICSTIS as the Information Provider, ie the end user that handles the 
promotion of the service. Under current ICSTIS set up, it is the SERVICE 
PROVIDER who is responsible for the entire promotion and content of the service. 
The Service provider has, to a point, limited ability to control the broadcaster in PTV 
programmes, with regard to promotion and specific content. The Service Provider can 
play an important role in advising the Information Provider, offering ICSTIS training, 
provision of statistics and billing, offering IVR solutions and liaising with ICSTIS to 
ensure compliance, also in the provision of trained support live operators if any are 
used.  
 
The role and the actual responsibilities of the Service Provider and the Information 
provider and their relationships however, vary enormously across the PTV industry. It 
is also true to say that many Information Providers do not have a full understanding or 
experience of the complexity and nuances of ICSTIS regulation on their live PTV 
products. It is also fair to say that in some instances, Service Providers have been 
prepared to take on an Information Provider and NOT offer the necessary support that 
its clients need. In the case of ICSTIS complaints, the Service provider then defers 
everything to the Information Provider. This is not acceptable either. It is important 
that any new OFCOM decisions therefore offer flexibility between the Service and 
Information Providers arrangements, and that responsibilities are clearly defined by 
these parties in any licencing agreements. This has to be looked at on an individual 
basis for more efficient compliance all round.  
 
 
My suggestion is that Service Provider MUST initially advise Broadcaster on 
Training mechanisms for any live TV presenters promoting premium rate lines or 
speaking on them. These recommendations should be put in writing by the SP and 
records kept. SP should also advise on and approve all TV graphics and Ts and Cs on 
any promotion and records should be kept of this. It is the Sps responsibility to ensure 
the IVR elements are all ICSTIS compliant, from the content of the introduction to the 
cut off of calls. Furthermore SP should randomly monitor any live call content and 
check compliance on a regular basis. The SP cannot have control over the actual 
broadcasts and content of each show and here there is a cross over between ICSTIS 
and OFCOM in terms of responsibility. Such an example would be ICSTIS contacting 
us twice in the past year about specific editorial content they find unacceptable on 
shows we are the Sp for. Their line of thought was that the whole programme 
constituted the promotion of the PRS numbers and therefore the Service Provider was 
responsible.  
 
 
We therefore suggest that the Broadcaster is made responsible for content in shows 
that concern show content rather than promotion of service and call content.  



Question 2: If so, do you agree that a variation to television licences 
would be the most appropriate way of ensuring that broadcasters are 
responsible for such PRS compliance?: 

Agree, although feel BOTH service providers and the Broadcasters should have 
responsibilities as described above in point 1 and that this properly regulated between 
OFCOM and ICSTIS, the SP and the Broadcaster, with responsibilities of each clearly 
defined.  

Question 3: Do you agree that there is a need for broadcasters to obtain 
independent, third-party verification that they are in fact complying 
with the draft licence obligations set out in Paragraph 2 of the draft 
licence variation? If so, which of the options for verification discussed in 
Section 4 do you think is most appropriate? Are there other 
appropriate options? Again, please provide reasons.: 

Do not feel this is necessary, if criteria is properly set in point 2 above.  

Question 4: Do you have any comments on the draft licence variation 
set out in Annex 5? Please support your comments with adequate 
explanation and provide drafting proposals as appropriate.: 

see above 

Question 5: Do you agree that the draft licence obligations should not 
be limited to television but should also apply to radio broadcasters? 
Please provide reasons.: 

Agree, Radio stations have the same obligations to their listeners that Tv stations have 
to their viewers.  
 
 

Question 6: Which of the options proposed in Section 6 do you believe is 
most appropriate to ensure separation of advertising from editorial 
content? Please explain why.: 

Our view is that Option 3 Classed as Editorial but carrying labelling most effectively 
meets this criteria. Having a label on screen at all times would ensure that a viewer is 
clear about the nature of the program that they are watching. This gives the viewer 
protection.  

Question 7: Do you have any comments on the draft new rules and 
guidance in respect of Options 2, 3 and 4 set out in Annex 6? Please 
support your comments with adequate explanation and provide 
drafting proposals as appropriate.: 



There are several reasons we reject the other options; Option 4 would effectively have 
disadvantages under BCAP regulations for live adult and psychic shows which we 
feel are unnecessary. The OFCOM research documents show that both adult and 
psychic shows are accepted by the general public in today's environment, being of a 
straight forward nature and relatively problem free. Option 2 Editorial but subject to 
new rules, drafts recommendations such as those listed below in point 8, which 
conflict with current problem free PTV chat mechanisms and lead to less choice for 
consumers.  

Question 8: Do you agree that Option 2 clarifies the existing provisions 
of the Broadcasting Code and therefore should not be limited to 
dedicated PTV only, but should apply to all editorial content (on both 
television and radio) which invites viewers to pay to take part? Please 
give reasons.: 

 
 
We do not agree with this. We do not agree that option 2 is a modification of the 
existing position and believe the clear and strictly applied new rules are unnecessary. 
Option 3 is far closer to the current PTV genre for chat realated shows.  
 
 
Specific comments concerning clauses in option 2 are as follows;  
 
i)6.22 In chat-based dedicated PTV, e.g. adult chat and psychic, voice calls must be 
taken by presenters on-air; such calls need not be audible to all viewers. However, 
callers must not be invited to call or to be diverted to off-screen services, e.g. a call 
centre.  
 
This point is important and currently essential to all adult and psychic applications on 
PTV. The PTV genres of caller participation to chat to an on screen party, stemmed 
from existing ICSTIS licencing to Service Providers on live 121 licences. Under these 
agreements, broadly speaking, callers were offered a 121 chat. On the initial ICSTIS 
live licence application forms, questions were asked regarding how many 
simultaneous live 121 calls would be answered, and applicants were asked what 
would happen if there were insufficient operators or the Service Provider did not have 
24 hour coverage of live Operators. Service Providers would answer honestly with the 
onus on attempting to get 24 hour coverage and always having adequate operators to 
satisfy all callers of having a 121 call. The PTV options were therefore often added 
into this existing mechanism. Thus, it was always deemed preferable to both Service 
Providers and apparently to ICSTIS, that in the case that a TV personality was already 
talking, the caller be offered an alternative live conversation. This is how the current 
format of overflow to "offscreen operators " occurred. In the OFCOM PTV document, 
OFCOM's preference seems to be to restrict caller connection to participation with 
presenters on the TV shows and NOT have any other "off screen" connection. If this 
is implemented, customer choice restricted. Under Current ICSTIS regulations, the 
service is clearly explained by presenters on screen and all the caller choices 
explained BEFORE the caller dials. It is surely therefore the callers choice, if he 
wishes to participate in a conversation with an off screen operator. The current format 



is successful and has NOT created any complaints in this area.  
 
 
Furthermore, it is now ICSTIS stringent policy to have a large amount of information 
given to the caller at the very start of the call on all adult calls. This includes over 18 
warning, name of Service Provider, the fact that callers must be over 18 and have 
billpayers permission plus the call charges. Thereafter follows a brief introduction to 
the service advising the caller on how it works. So before the caller can connect to 
anyone, he has already been on line, paying for the call and listening to this. If he goes 
through all this, to find he cannot connect to a presenter under the proposed OFCOM 
changes, his only option would be to hang up, having already spent £2 or so to hear 
the introduction. We do not feel we should restrict the content as potentially proposed 
in the OFCOM documents to only on screen participation, as it is likely that many 
MORE callers will be disappointed using this mechanism.  
 
 
1) In the case of offering only live 121 connections to operators in OFCOM 
directives, the caller would listen to all the service intros and menus as stated above 
and would then hang up if the operator was talking. This is not finanically feasible for 
any station, not does it offer good value to the caller to listen to introductions and then 
have to redial to retry for 121 connection, and start all over again  
 
 
2)With the current service, our callers have several choices and it must be stated that 
they NOT ALWAYS wants to speak with a live presenter. Listening in to 
conversations in session between the on screen presenter and current callers, is a 
popular choice. In some instances, callers choose to call and listen several times 
before choosing an option on a future occasion, to connect to an on screen presenter 
and have a chat themselves. The caller still feels that they are participating by dialling 
the number and listening in to live calls.  
 
 
3)The option of listening in to calls also offers some security for callers. They can 
hear what sort of conversations take place, and get to feel comfortable before 
attempting it themselves.  
 
 
4) Offering Off screen Operator support for 121 calls, offers the chance for callers to 
speak to presenters who are not presenting live on TV on that day but are available as 
support. It must be recognised that presenters develop large followings and callers 
sometimes only wish to speak to ONLY that person. If that person is not presenting 
on the day, callers would still like to communicate if given a preference.  
 
 
5) Offering the callers freedom of choice is also important. If callers do not wish to 
speak to offscreen ops they do not have to do so. But we do feel that, as per the 
original live licensing, ALL callers should be offered a 121 call should they require 
this. It is also important to acknowledge in the case of some adult shows, that callers 
would rather have a 121 with an offscreen presenter that they cannot see, rather than 
not have one at all.  



 
 
6) In the case of LIve broadcasts, an off air service can still be offered to viewers, 
using off screen operators. This is then ICSTIS compliant in terms of live licencing 
for many Service Providers, who state that they run a 24 hour service. .  
 
 
ii)OFCOM Guidance on rule 10.10  
 
Dedicated PTV usually has the following characteristics:  
 
? prominent and frequent messages to viewers to call (or text) one or more premium 
rate numbers;  
 
? the telephone number is constantly, or almost constantly, displayed on screen.  
 
ICSTIS already view the whole live PTV programme as being the promotion of the 
premium rate number. They therefore prefer to have the numbers and terms and 
conditions running throughout the whole show, as well as spoken pricing every 10 
minutes minimum and repeated clarification both written and spoken, on how the 
services work. It can be argued that these regulations create a genre of TV which is 
much more sales orientated , which was not necessarily with the Service or the 
Information Providers original desire or intent. Having said this, this format has been 
running now for some time, and viewers are used to this, while still feeling able to 
watch the shows without calling in. So, the current format of PTV described above 
best fits Option 3, Classed as Editorial but carrying Labelling, which is virtually the 
format we have today,  
 
 
iii)OFCOM Guidance on rule 10.10  
 
At this time, Ofcom considers that, in practice, the only acceptable means of 
participation and charging of viewers/listeners, for the purposes of Rule 10.10 are  
 
telephony-based applications (including SMS and MMS) and 'red button' technology. 
Payment by cash, cheque, credit card or money transfer is not permitted.  
 
Some PTV stations offer credit card billing. We have not seen any PTV applications 
where viewers can pay by cash cheque or money transfer. It is our belief that OFCOM 
do not wish to see these billing mechanisms, purely as they are currently outside the 
control of ICSTIS. Where an existing service is approved and licenced by ICSTIS to 
run on PRNs, we do not see the harm in alternative billing by credit card as long as 
EXACTLY the SAME RULES ARE APPLIED to the alternative billing mechanisms 
in terms of promotion and call content, to protect the consumer.  
 
 

Question 9: Has Ofcom correctly identified, in Section 6 and the Impact 
Assessment in Annex 7, the various impacts arising from each option 
for dedicated PTV? Again, please give reasons.: 



Yes. No further comments concerning this. 
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