
 
 

Authorisation of terrestrial mobile networks complementary to 2 GHz 
mobile satellite systems 

 
 
Question 1: Do you agree that the CGC licence should be in the form of a 
spectrum access licence with standard terms and conditions? 
 
Yes 
 
Question 2: Do you agree that such licences should be awarded on a UK-wide 
basis? 
 
Yes 
 
Question 3: Do you agree that the CGC licence should authorise the complete 
set of frequencies assigned under the EC process? 
 
Yes 
 
Question 4: Do you agree that the initial grant of the CGC licence should made 
be to the MSS operator only? 
 
Yes 
 
Question 5: Subject to certain safeguards, would it be appropriate to license 
the CGC in advance of the satellite service coming into operation and if so, 
what criteria should be applied to determine whether the satellite component of 
the MSS network is operational and what period of time do you consider would 
be appropriate? 
 
It is not entirely clear what Ofcom is proposing.  Paragraph 7.12 appears to 
contemplate authorisation of CGC in advance of the planned date on which the 
satellite comes in to operation.  However, paragraph 7.13 defines the criteria to be 
applied to determining whether the satellite system is operational.  Vodafone 
suggests that the licence for the CGC becomes effective once the satellite system is 
operational (determined by the criteria that Ofcom outlines) although it may be issued 
before that date.  In short, the CGC can only be used for commercial service once 
the satellite system is operational.  If this is not the case then Ofcom will need to 
stipulate under what conditions it will remove the licence in the event that the satellite 
system is not brought into operation. 
 
Question 6: Do you agree that the CGC licence should not include a coverage 
obligation? 
 
Yes.  Vodafone does not support the imposition of coverage obligations. 
 
Question 7: Do you agree that the CGC licence should be provided on a service 
and technology neutral basis? 
 
Yes but only insofar as Ofcom is not prescribing any specific technology.  The licence 
is clearly not service neutral because it is designated for mobile satellite service to 
which the CGC must be complementary.  It is important that the rights of use 



 
associated with the authorisation must include conditions aligned with the Article 95 
Decision and any other additional conditions necessary to ensure that the CGC is a 
bona-fide complementary part of a hybrid MSS system. 
 
Vodafone believes that one such criterion, which is not clearly addressed in the 
Ofcom consultation document, is the need to ensure that CGC’s are only authorised 
in geographical areas which fall within the defined service area of the associated 
satellite system. 
 
Question 8: Do you agree that it CGC licences should be tradable and, if so, 
that they should be both totally or partially tradable and both outright or 
concurrently tradable, that Ofcom’s consent should be required for transfers 
and that the grounds on which Ofcom may withhold consent should be limited 
as proposed? 
 
Yes.  However the necessary conditions associated with the licence to ensure that 
the CGC remains a true part of an associated satellite system would need to be 
maintained when the licence is traded. 
 
Question 9: Do you agree that AIP should be applied to CGC licences at a level 
that reflects the associated opportunity cost? 
 
As a matter of principle Vodafone does not believe that licences that are tradeable 
should be subject to an AIP. 
 
Question 10: Do you agree that the licence fees should be set at around 
£554,000 per 2 x 1MHz? 
 
See above 
 
Question 11: If you believe that setting fees at this level would result in CGC 
systems not being deployed, please provide your reasons and full supporting 
evidence including a detailed business case. 
 
See above 


