Question 1: Do you agree that the CGC llcence should be In the form of a spectrum
access licence with standard terms and conditions?

It is not ESA’s remit to put a view on this question. ESA would only like to express that if
there will be a national license regime for CGC, that this regime is such that it does not
impact unnecessarily the Satellife Operators and the Satellite Industry.

Question 2: Do you agree thal such licences should be awarded on a UK-wide
basis?

If there is a license regime the answer would be yes, since in any case the MSS licenses are
expected to be awarded for the same spactrum block on a Europsan wide basis.

Question 3: Do you agree that the CGC licence should authorise the compiete set of
frequencles assigned under the EC process?

Yes, this is because the MSS operator needs flexibility to assign frequencies operationally
within ite coverage and it will be difficult a-priory to determine which set of frequencies can
be used for the CGC in any one country (these may be dynamically assigned). Furthermore,
the frequencies cannot be assigned to other services (e.g. FS), as these would generate
interference.

Question 4: Do you agree that the initial grant of the CGC licence should made be to
the MSS operator only?

In principle yes. However, some flexibility should be applied here. As long as the operators
of CGC and the MSS components operate with the same frequency assignment and the two
have an agreement in place, then it should not matter if the CGC is licensed to a local
partner (operator of the CGC) or fo the MSS operator, as long as the initial CGC license
grant is for that type of MSS system authorised by Art. 95 Decision of the European
Parfliament. This type of arrangement would bring flexibility and reduced risks in the finance
structure of the overall MSS system.

Question 5; Subject to certain safequards, would it be appropriate to license the CGC
in advance of the satellite service coming into operation and If so, what criterla
should be applied to determine whether the satellite component of the MSS network
is operatlonal and what period of time do you consider would be appropriate?

ESA believes that this resolution should be left at the EC level and that OFCOM should
apply the results comning out of an EC decision.

Question 6: Do you agree that the CGC licence should not include a coverage
obligation?

Yes, coverage obligations should not be included in the license as we cannot compare CGC
with terrestrial MS. The intend of CGC should be that it helps in improving the MSS
coverage and not at replacing it.
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Question 7: Do you agree that the CGC licence should be provided on a service and
technology neutral basis?

ESA believes that CGC should be an integral part of the MSS and thus it is not a service
heutral application. Instead CGGC technology should be such that it is compatible with (not
necessarily the same as) the technology of the MSS system.

Question 8: Do you agree that it CGC licences should be tradable and, if so, that
they should be both totally or partially tradable and both outright or concurrently
tradable, that Ofcom’s consent should be required for transfers and that the grounds
on which Ofcom may withhold consent should be limited as proposed?

ESA believes that CGC ficenses should not be traded for other types of setvices (e.g. FS) as
it is difficult to share the frequencies. Instead, if the license is assigned to a CGC operator
providing service fo one MSS system, then the CGC license should be as flexible as
possible in order to allow the CGC operator to trade its license to another CGC operator (or
the MSS operator), as long as the new CGC operator has an agreement with that same
MSS operator.

Question 9: Do you agree that AIP should be applied to CGC licences at a level that
reflects the associated opportunity cost?

ESA believes that as the 2 GHz MSS spsctrum has been allocated at an international level
and that since international studies have shown that it is extremely difficult to share with
local/national (e.q. terrestrial) services, then it would not be appropriate to apply license fees
based on opportunily costs. Also, CGC spectrum utilisation should be seen as an increase in
spactrum  utilisation, fostering Jocal job creation, competition and lowering
communication/equipment costs for the general public.

Question 10: Do you agree that the licence fees should be set at around £554,000
per 2 x 1MHz?

ESA cannot comment on spectrum pricing policies and on the precise figure proposed.
However, we would like to indicate that any license fee set for CGC, should not be high as
lo hinder the service to be deployed in the UK and also in the overall EU countries. OFCOM
should take into account that the cost of a CGC license may well be multiplied by at least 27
times (not considering also other countries in the European region) if all of the EU countries
apply these fees.

Question 11: If you believe that setting fees at this level would result in CGC systems
not being deployed, please provide your reasons and full supporting evidence
including a detailed business case.

In a simple case, if we assume an MSS system with a lifetime of 15 years operating in 2 x 15
MHz blocks, this will result in a yearly fee of about 8.3 ME, and a total fee of nearly 125M£
over the life of the satellite. If we assume that this is required over 27 EU countries it means
a total license fee of nearly 3,365ME£.This amount becomes a considerable amount of
investment on behalf of the Satellite/CGC operator, much greater than the cost of the MSS
system, possibly resulting in a less efficient use of spectrum.
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