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Introduction  

TerreStar Europe Limited (hereafter “TerreStar”) welcomes this opportunity to respond to the 
Public Consultation launched by Ofcom on the “Authorisation of terrestrial mobile networks 
complementary to 2GHz mobile satellite systems” (hereafter “the Consultation Document”). 

TSG appreciates the work undertaken by Ofcom in trying to establish some clarity in 
advance of the adoption of the EC Article 95 Decision leading to the pan-European selection 
and authorisation of Mobile Satellite Services (MSS) providers but regrets that Ofcom has 
not taken advantage of this second consultation to state what the licensing fees, if any, will 
be for CGCs. 

We thank you in advance for taking consideration of these views. Feel free to 
contact Richard Vos should you need further information. 

1 Answers to questions on the detailed terms and conditions of such 

authorisations 

Question 1: Do you agree with our proposals for the detailed terms and conditions of 
the CGC Licence set out in this document or have any other comments on the issues 
raised in this document? 

TerreStar broadly agrees with the detailed terms and conditions of the CGC licence set out in 
the Consultation, even though it regrets the fact that Ofcom has not taken the opportunity of 
this consultation to provide full clarity on all the conditions that will apply, including licence 
fees if appropriate. 

Question 2: Do you agree with our proposed approach for including the conditions 
imposed by Decision No 626/2008/EC in the CGC Licence? 

TerreStar agrees with the fact that the CGC authorisation will consist of a spectrum access 
licence with the addition of the specific conditions imposed by Decision No 626/2008/EC. 

TerreStar however regrets that: 
 Ofcom has not taken the opportunity of this second consultation on MSS to clarify

that CGC terminals will be licence exempt
 Ofcom has not indicated what the proposed statutory instrument to allow the UK to

fulfil its obligations will be.
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 Ofcom has yet again not specified what its approach will be in terms of licensing fees,
aside from stating that it believed AIP to be the appropriate calculation basis.

As regards the issue of licensing fees, TerreStar specifically questions the answers set out 
on pages 24 et seq. regarding the arguments given by some respondents to the first 
consultation as regards the CGC licensing fees. 

In particular, Ofcom notes that international constraints have been raised by some 
respondents (TerreStar being one of them) to argue that even if AIP were used, the 
opportunity cost of the MSS spectrum would be zero. TerreStar is shocked by Ofcom’s 
response that “international constraints (...) can be changed” and “if we were to take account 
of these constraints (...) we would create an undesirable incentive for spectrum users to 
lobby international fora...”. Frankly, in light of the extensive process the whole S-band 
allocation went through, with the UK involved at every step, both remarks seem a very 
unwarranted manner for brushing aside an important argument. 

TerreStar moreover has to yet again point out that Ofcom has made no impact assessment 
of the impact of its decisions not only on UK citizens but an the entire EU market, as 
requested by its statutory duties. It is to be hoped that Ofcom will issue a proper consultation 
with real arguments and a full impact assessment as regards CGC licensing fees. 

TerreStar also anticipates further consultation on the other elements abovementioned. 

Question 3: Do you believe that the technical parameters used to define transmission 
rights should be based on spectrum usage rights or spectrum masks? 

TerreStar’s system can comply with both approaches but we prefer the use of spectrum 
masks. 

Question 4: Do you agree with our proposed SUR parameters for CGC? 

TerreStar has concerns about the SUR approach, especially as regards the complexity of the 
testing requirements. TerreStar therefore prefers the use of the spectrum mask approach 

Question 5: Do you agree with the spectrum masks parameters proposed? 

TerreStar agrees with the limits on the spectrum masks. 

Question 6: Do you agree with the proposed changes to the other standard technical 
licence terms and conditions? 

TerreStar agrees with 58 dBm/MHz EIRP but would prefer an additional limit of 68 dBm/10 
MHz to maintain the same energy per symbol for all channel bandwidths (otherwise the 
operators that use wider channels are penalized in terms of spectral efficiency per unit 
bandwidth).  

Question 7: We have assumed that the CGC base station and user terminal characteristics 
will be similar to those for equivalent 3GPP equipment. Specifically, we have assumed a 
maximum transmitted power of 31 dBm/5 MHz for CGC handsets, and a maximum 
transmitted power of 61 dBm/5 MHz for the CGC base stations. Do you agree these are 
reasonable assumptions? 
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These are reasonable assumptions for the purpose of compatibility analyses but we propose 
that the CGC base station limit be relaxed, as described above.  The maximum power of 31 
dBm/5 MHz for a CGC handset is a reasonable assumption, but note that the ETSI standard 
allows for 39 dBm ±2.7 dB.  The value of 31 dBm/5 MHz should not be viewed as a potential 
limit for CGC handsets.  We assume a further consultation when the licence exemption 
regulations are being developed. 
TerreStar in general agrees that the assumptions set out in the Consultation are reasonable 
but considers that the CGC base station limit should be further extended, especially if one 
considers that the ETSI standards for maximum power of CGC handsets are 39 dBm ±2.7 
dB (as opposed to the 31 dBm/5 MHz suggested in the Consultation). 

Moreover, TerreStar would like to point out that 3GPP WCDMA/HSPA standard allows for 33 
+1/-2 dBm/5MHz Tx power at the antenna connector and at the very minimum that should be
allowed as Tx power and 3GPP has not yet defined Power Classes 1 and 4, which may be
higher that for WCDMA/HSPA. We also note that the Consultation refers to EIRP as Tx
power, which are equal if and only if antenna gain is 0 dBi, whereas other standardization
bodies distinguish between the two. Considering that PC card modems may use antennas
better than 0 dBi (by several dB), TerreStar supports 39 dBm ±2.7 dB as EIRP to
accommodate non-handset terminals and potentially higher power limits for Class 1/4 LTE
handsets.

As far as the CGS base station limit per 5MHz is concerned, we suggest 65 dBm/5MHz for 
the same reasons as set out in our response to Question 6. 

Question 8: We have based our analysis of compatibility between CGC and other radio 
systems on studies of analogous scenarios conducted for the 2.6 GHz award –do you agree 
with this assumption? 

TerreStar believes these are reasonable assumptions. 

Question 9: Do you have any comments on the assumptions of the deployed network 
modelled for the SUR parameters? 

TerreStar has no comments at this stage. 
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