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1  Introduction 
 
Intellect responded to the Ofcom consultation of March 2008 on 2 GHz CGC and is 
supportive of many of the conclusions reached by Ofcom so far, in particular with 
respect to licence trading and with the potential use of CGC in advance of satellite 
operation. 
 
On the issue of CGC licence fees, Intellect remains concerned at the proposals in the 
original consultation document and is concerned with some of the statements which are 
included in of the current consultation document.  The statements do not appear to have 
addressed our previous comments which, among other things, asked what spectrum 
management objective Ofcom was trying to incentivise with AIP.  Furthermore, Intellect 
does not concur with the suggestion that international constraints can be ignored when 
evaluating the opportunity costs.  To do so runs the significant risk that spectrum would 
be priced at a value based on a service which cannot be deployed, meaning spectrum is 
likely to go unused.  We therefore wish to remind Ofcom to consider and address the 
previous comments from Intellect as it proceeds with its analysis into licence fees. 
 
Intellect appreciates the opportunity to comment on the proposed licence conditions for 
CGC and provides comments below. 
 
2  Answers to Questions 
 
Question 1: Do you agree with our proposals for the detailed terms and conditions of 
the CGC Licence set out in this document or have any other comments on the issues 
raised in this document? 
 
Generally yes, but see specific comments below. 
 
Question 2: Do you agree with our proposed approach for including the conditions 
imposed by Decision No 626/2008/EC in the CGC Licence? 
 
Yes, noting that this consultation addresses only one element of the necessary authorisations, 
other elements being the licence exemption for CGC terminals and the proposed statutory 
instrument to allow the UK to fulfil its obligations.  As indicated by Ofcom, we anticipate further 
consultation on these additional elements. 
 
Question 3: Do you believe that the technical parameters used to define transmission 
rights should be based on spectrum usage rights or spectrum masks? 
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In this particular case we believe the spectrum mask is the better way to define the CGC 
transmission rights. 
 
Question 4: Do you agree with our proposed SUR parameters for CGC? 
 
Intellect believes the testing requirements imposed by the SUR approach are complicated and 
add uncertainty to the process, hence in this case Intellect prefers the use of the spectrum mask 
approach.  Ofcom should note that due to the complexity of the SUR approach a considerable 
amount of time and effort is required by potential operators to evaluate the resulting constraints 
on network deployment.  If Ofcom wishes to propose SUR in other bands in the future, a much 
longer period of time than was made available during this consultation would be necessary.  
 
Question 5: Do you agree with the spectrum masks parameters proposed? 
 
Intellect agrees with the spectrum mask limits proposed. 
 
Question 6: Do you agree with the proposed changes to the other standard technical 
licence terms and conditions? 
 
In general yes.  However Intellect would support higher values for the maximum permissible 
transmitter power which might be needed in some, relatively few, cases to maximise coverage in 
rural areas.  In particular, Intellect suggests values of 58 dBm/MHz EIRP (in line with the current 
limits on terrestrial operators in the 2 GHz bands), with a further limit of 65 dBm/10 MHz to allow 
for the use of wideband carriers.  
 
Question 7: We have assumed that the CGC base station and user terminal characteristics will 
be similar to those for equivalent 3GPP equipment. Specifically, we have assumed a maximum 
transmitted power of 31 dBm/5 MHz for CGC handsets, and a maximum transmitted power of 61 
dBm/5 MHz for the CGC base stations. Do you agree these are reasonable assumptions? 
 
They are reasonable assumptions for the purpose of compatibility analyses but we propose that 
the CGC base station limit be relaxed, as described above.  The maximum power of 31 dBm/5 
MHz for a CGC handset is a reasonable assumption, but it should be noted that the Draft ETSI 
standard ETSI EN 302 574-2 allows for 39 dBm ±2.7 dB.  The value of 31 dBm/5 MHz should 
not be viewed as a potential limit for CGC handsets.  We assume a further consultation when 
the licence exemption regulations are being developed. 
 
Question 8: We have based our analysis of compatibility between CGC and other radio systems 
on studies of analogous scenarios conducted for the 2.6 GHz award – do you agree with this 
assumption? 
 
Yes. 
 
Question 9: Do you have any comments on the assumptions of the deployed network 
modelled for the SUR parameters? 
 
No. 
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3  Other comments 
 
As a rather detailed comment, Intellect notes that the definition of “earth station” given in 
paragraph 7.60 and included in the draft licences appears to have some words missing.  
Assuming it is intended to follow the definition included in No. 1.63 of the Radio Regulations, the 
full text of the definition should read: 
 

earth station: A station located either on the Earth's surface or within the 
major portion of the Earth's atmosphere and intended for communication: 
– with one or more space stations; or 
– with one or more stations of the same kind by means of one or more 
reflecting satellites or other objects in space. 
 

Also the definition of “mobile earth station” included in Draft Schedule in Annex 13 of the 
consultation document (page 96) appears to be incorrect.  

 
--------------------------------end of Intellect consultation response---------------------------------- 


