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What do you want Ofcom to keep confidential?: 

Keep nothing confidential 

If you want part of your response kept confidential, which parts?: 

Ofcom may publish a response summary: 

Yes 

I confirm that I have read the declaration: 

Yes 

Ofcom should only publish this response after the consultation has 
ended: 

You may publish my response on receipt 

Additional comments: 

Question 3.1: Do you agree that Copyright Owners should only be able 
to take advantage of the online copyright infringement procedures set 
out in the DEA and the Code where they have met their obligations 
under the Secretary of State?s Order under section 124 of the 2003 Act? 
Please provide supporting arguments.: 

Question 3.2: Is two months an appropriate lead time for the purposes 
of planning ISP and Copyright Owner activity in a given notification 



period? If a notification period is significantly more or less than a year, 
how should the lead time be varied? Please provide supporting evidence 
of the benefits of an alternative lead time.: 

Question 3.3: Do you agree with Ofcom?s approach to the application 
of the Code to ISPs? If not, what alternative approach would you 
propose? Can you provide evidence in support of any alternative you 
propose?: 

Question 3.4: Do you agree with the proposed qualification criteria for 
the first notification period under the Code, and the consequences for 
coverage of the ISP market, appropriate? If not, what alternative 
approaches would you propose? Can you provide evidence in support of 
any alternative you propose?: 

Question 3.5: Do you agree with Ofcom?s approach to the application 
of the 2003 Act to ISPs outside the initial definition of Qualifying ISP? 
If you favour an alternative approach, can you provide detail and 
supporting evidence for that approach?: 

I do not think Ofcom's position is sufficiently clear to either agree or disagree. 
Paragraph 3.23 states:  
&quot;Where a Wi-Fi network is provided in conjunction with other goods or services 
to a customer, such as a coffee shop or a hotel, our presumption is that the provider is 
within the definition of internet service provider.&quot;  
 
However it is not clear what is meant by provider. So for example, consider a 
Starbuck's coffee shop which also provides Wi-Fi. Is the provider the individual 
coffee shop, or is it the entire Starbuck's chain? Similar questions apply to hotels, 
libraries, airports and other providers of Wi-Fi access. Even with this issue clarified, it 
is not at all clear how such providers of Wi-Fi would be expected to count their 
subscribers, or even how a subscriber could be defined.  

Question 3.6: Do you agree with Ofcom?s approach to the application 
of the Act to subscribers and communications providers? If you favour 
alternative approaches, can you provide detail and supporting evidence 
for those approaches?: 

Paragraph 3.31 states:  
 
&quot;Those who wish to continue to enable others to access their service will need 
to consider whether take steps to protect their networks against use for infringement, 
to avoid the consequences that may follow.&quot;  
 
It is entirely unreasonable to expect users to police the use of their networks. Users 
should not be held to account for the activities of those who use their networks 
without permission, whether or not that network is protected. If someone steals a tool 



from my garden shed and uses it to commit a crime I am not liable for that crime, 
whether or not my garden shed was locked.  

Question 4.1: Do you agree with the proposed content of CIRs? If not, 
what do you think should be included or excluded, providing 
supporting evidence in each case?: 

Question 4.2: Do you agree with our proposal to use a quality assurance 
approach to address the accuracy and robustness of evidence 
gathering? If you believe that an alternative approach would be more 
appropriate please explain, providing supporting evidence.: 

The DEA states:  
 
&quot;124E Contents of the Initial Obligations Code  
2.26 This sets out what the code underpinning the initial obligations (whether an 
industry code or Ofcom&rsquo;s own code) must contain. The code must set out the 
process by which the initial obligations will operate and the procedures that copyright 
owners and ISPs must follow in relation to them. It must set out the criteria, evidence 
and standards of evidence required in a CIR and the required format and content of a 
notification letter sent to a subscriber. It must not permit any CIR more than 12 
months old to be taken into account for the purposes of a notification.&quot;  
 
Note it states that the code &quot;must set out the criteria, evidence and standards of 
evidence required in a CIR&quot;. The DEA is quite clear here.  
 
Ofcom is not discharging its responsibility to set out the criteria, evidence and 
standards of evidence.  
 
Ofcom in not even saying that it will agree an industry standard code with ISPs.  
 
Ofcom is saying that copyright owners should provide a Quality Assurance Report 
detailing the &quot;steps taken to ensure the integrity and accuracy of 
evidence&quot;.  
 
Ofcom is saying that (paragraph 4.6) &quot;it requires Copyright Owners to develop 
appropriate technical standards&quot;. This is incredulous: technical standards do not 
lay within the domain expertise of Copyright Owners. It is much more appropriate for 
ISPs and Ofcom to develop the technical standards.  
 
Ofcom also says (paragraph 4.4) &quot;we are proposing that a Copyright Owner (or 
an agent acting on their behalf) should, before submitting their first CIR (and from 
then on an annual basis), provide Ofcom with a Quality Assurance report&quot;. So 
not only can the Copyright Owner set their own standards, they don't have to make 
these standards available for scrutiny until they submit their first CIR.  
 
Ofcom says (paragraph 4.6) &quot;it is similar to approaches that have been effective 
in other areas of Ofcom&rsquo;s remit, e.g. ensuring the accuracy of communications 
providers&rsquo; metering and billing; and interference standards for TV 



transmission;&quot;. This again is beyond belief, Ofcom is saying that the standard of 
evidence required for prosecution under the DEA should be similar to the standards 
required to avoid TV transmission interference. This position is also inconsistent with 
Ofcom's position on CIRs. In paragraph 4.3 (in relation to CIRs) Ofcom states: 
&quot;We believe that this matches the standard of evidence required by the courts in 
relation to civil proceedings by Copyright Owners for copyright infringement.&quot;  
 
So Ofcom is saying CIRs must meet &quot;standard of evidence required by the 
courts in relation to civil proceedings&quot;, yet the technical standards only need to 
meet the level of accuracy required for metering, billing and TV interference.  
 
Does Ofcom not realise that a chain is only as strong as its weakest link? The overall 
standard of evidence in a chain is only as strong as the weakest piece of evidence in 
that chain.  
 
Ofcom gives the impression that it regards the setting the criteria for evidence and 
standards of evidence as purely a technical matter, rather than both a technical and a 
legal matter. Has Ofcom even taken any legal advice on this?  

Question 4.3: Do you agree that it is appropriate for Copyright Owners 
to be required to send CIRs within 10 working days of evidence being 
gathered? If not, what time period do you believe to be appropriate and 
why?: 

Question 5.1: Do you agree with our proposals for the treatment of 
invalid CIRs? If you favour an alternative approach, please provide 
supporting arguments.: 

Question 5.2: Do you agree with our proposal to use a quality assurance 
approach to address the accuracy and robustness of subscriber 
identification? If not, please give reasons. If you believe that an 
alternative approach would be more appropriate please explain, 
providing supporting evidence.: 

No. My objections are similar to my objections stated in my answer to question 4.2. In 
short Ofcom is not meeting its obligations under the DEA. Ofcom must &quot;set out 
the criteria, evidence and standards of evidence&quot;, it cannot defer this obligation 
to the ISP.  

Question 5.3: Do you agree with our proposals for the notification 
process? If not, please give reasons. If you favour an alternative 
approach, please provide supporting arguments. : 

Question 5.4: Do you believe we should add any additional 
requirements into the draft code for the content of the notifications? If 
so, can you provide evidence as to the benefits of adding those proposed 
additional requirements? Do you have any comments on the draft 



illustrative notification (cover letters and information sheet) in Annex 
6?: 

Question 6.1: Do you agree with the threshold we are proposing? Do 
you agree with the frequency with which Copyright Owners may make 
requests? If not, please provide reasons. If you favour an alternative 
approach, please provide supporting evidence for that approach. : 

Question 7.1: Do you agree with Ofcom?s approach to subscriber 
appeals in the Code? If not, please provide reasons. If you would like to 
propose an alternative approach, please provide supporting evidence on 
the benefits of that approach.: 

Paragraph 7.8 states: &quot;In exceptional circumstances it may be appropriate for 
oral hearings to occur and the appeals body will therefore be able to order a 
hearing.&quot;  
 
The subscriber should be able to request a hearing. If this request is denied the appeals 
body will have to justify why the hearing was denied.  
 
In order to ascertain it there might be some systematic error in the process, 
subscribers must be able to request a list of all CIRs submitted by all Copyright 
Owners in relation to that subscriber. This would allow a subscribers to ascertain, for 
example, if some of the alleged infringements occurred when the subscriber was not 
at home.  

Question 8.1: Do you agree with Ofcom?s approach to administration, 
enforcement, dispute resolution and information gathering in the Code? 
If not, please provide reasons. If you favour an alternative approach, 
please provide supporting evidence on the benefits of that approach.: 
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