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1. Introduction 
 
BT welcomes this opportunity to contribute to the proposals from Ofcom on the introduction of 
Recognised Spectrum Access (RSA) for satellite receive-only Earth stations in three frequency 
bands, 1690 - 1710 MHz, 3600 - 4200 MHz and 7750 - 7850 MHz. 
 
We have provided a summary of our views on Ofcom’s proposals in section 2 and have addressed 
the specific consultation questions in Section 3. 
 

2. Summary of BT views 
 
Whilst BT understands the reasoning to introduce RSA in the bands proposed, we do not feel that 
the principles can necessarily be applied in the same manner in other frequency bands which are 
shared between terrestrial and satellite services.  BT understands that Ofcom would separately 
consult on extending RSA to other satellite space-to-Earth bands and strongly supports this 
approach as each frequency band is different in terms of usage by terrestrial and satellite 
services. 
 
BT is concerned to ensure that Ofcom should have the means to identify and prevent any 
attempt at spectrum hoarding or land grab by RSA applicants and consider that the fees structure 
should assist in this together with the fact that once an RSA application is coordinated, the RSA 
only applies to a spot location and not the geographic zone around the site in which interference 
sources are assessed. 

 
Finally, BT also understands that the receive carrier frequencies of existing transmit/receive earth 
stations are protected by means of the transmit licence as long as the receive frequencies that 
need protection have been notified to Ofcom. 

 

3. Answers to the questions in the consultation document 
 

Technical and geographical parameters 
Question 1: Do you agree with the list of proposed RSA parameters for assessing interference and 
for setting fees for receive-only earth stations? Are sufficient parameters defined for a grant of 
RSA? If you disagree, please give your reasons and suggest alternatives. 

 
BT is in agreement with the proposed RSA parameters for assessing interference and setting fees 
for receive-only earth stations noting that the interference criterion relates to long-term 
interference and that no protection is offered to receive-only earth stations during short-term 
increases in interference from distant sources during anomalous propagation conditions. 
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Fees for RSA 
Question 2: Do you agree with the proposals for introducing fees for RSA for receive-only earth 
stations in the bands concerned on the basis of parity with existing PES fees (with a minimum fee 
of £500) and that the full fees be implemented from the date of grant of RSA? If you disagree, 
please give your reasons and suggest alternatives. 

 
BT supports the proposed fee structure based on parity with Permanent Earth Station fees noting 
that these fees are currently under review within the revised framework for Spectrum Pricing 
(SRSP). 
 
BT understands that Ofcom would separately consult on extending RSA to other satellite space-
to-Earth bands if they were to be considered for RSA and supports this approach. 
 

Term of Grant 
Question 3: Do you agree that grants of RSA in the bands should normally be on a rolling annual 
basis, with a 5-year revocation period? 

 
BT is in agreement with this proposal. 

 

Tradability and conversion 
Question 4: Do you agree that grants of RSA in the bands should be tradable and that grants of 
RSA and WT licences should be inter-convertible? If so, do you agree with our proposal to model 
the process for trading and conversion on that for RSA for radio astronomy? 
 
BT understands that Ofcom will allow trading and conversion of grants of RSA for receive-only 
earth stations under the procedure for trading as set out in the Wireless Telegraphy (Recognised 

Spectrum Access and Licence) (Spectrum Trading) Regulations 20091 .  BT believes that converting 
an RSA grant for a receive-only service into a licence which permits transmissions is not a trivial 
undertaking and welcomes the fact that Ofcom will require the holder of the RSA grant to 
surrender it to Ofcom prior to Ofcom granting a new RSA or licence for the location.  We are 
concerned that the proposed optional ability to convert an RSA into a WT act transmit licence 
that is alluded to within the consultation document is completely unclear in terms of the process 
that would be involved and the technical details. We do not believe that there is an existing case 
where this has been applied to RSA grants and would welcome more explanation and detail from 
Ofcom on the processes/procedures involved in this conversion so that other notified users of 
the spectrum in the locality are adequately protected (e.g. other operators’ grants of RSA or 
other licensees). If Ofcom does intend to introduce such a facility then BT believes that a further 
consultation on detailed proposals would be necessary so that all parties can understand what 
exactly is proposed and can comment on the issues. 

 

The process for granting RSA 
Question 5: Do you agree with our proposed procedure for considering applications for the grant 
of RSA to receive-only earth stations. If you disagree, please give your reasons and suggest 
alternatives? 
BT is in agreement with Ofcom’s proposed procedure of assessing predicted interference against 
the Ofcom database of terrestrial links (e.g. point-to-point microwave links; BWA base stations) 
before granting RSA. 

                                                 
1
 http://www.opsi.gov.uk/si/si2009/pdf/uksi_20090017_en.pdf 

http://www.opsi.gov.uk/si/si2009/pdf/uksi_20090017_en.pdf
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The Case for Introducing RSA 
Question 6: Do you agree that RSA for receive-only earth stations could provide greater security 
against interference and help promote optimal use of the 1690 - 1710, 3600 - 4200 and 7750 - 
7850 MHz bands? If not, please explain why and describe any alternative mechanism that you 
consider to be necessary. 
BT is in agreement with Ofcom’s proposed procedure for enabling it to indicate the opportunity 
cost of spectrum by charging fees based on AIP (paragraphs 4.14– 4.20). BT agrees that this is 
conducive to the promotion of efficient spectrum use and provides a fairer scheme aligned with 
the terrestrial microwave services whose operators pay AIP-based fees. 
 
The proposals will only promote optimal use of the bands if RSA applications are used for their 
intended purpose of providing protection to receive-only stations and not for land grab 
objectives. 
 

________________________________________ 

 

END OF DOCUMENT 


