
Additional comments: 

Question 1:

Fujitsu agrees that there is a need for clarity on the requirement to provide battery backup for 
PATS services delivered using Fibre to the Premises (FTTP). 

Do you agree that Ofcom?s guidance on battery back-up lifetime 
needs to be reviewed at this time: 

Question 2:

Fujitsu believes the scope of the consultation should be clearer. While one of the 
characteristics of FTTP deployments is a requirement for mains power at the customer 
premises, there remain a number of different deployment scenarios that should have been 
addressed by the consultation:  
1. A PATS provider delivering services using a mains powered ONT at the customer 
premises  
2. A PECS provider delivering services using a mains powered ONT at the customer 
premises  
3. A communications provider deploying FTTP with no active equipment at the customer 
premises  
Scenario 1 appears to be the focus of the consultation. However, as part of the WLA 
consultation Ofcom stated the key characteristics for VULA. This included allowing Service 
Agnostic Access and allowing Access Seekers (or ALA Users in ALA terminology) control 
of the CPE. In addition, the consultation stated that 'VULA should not be inextricably link, or 
bundled, with other products, such as a voice product'. These requirements generate the 
additional scenarios listed above, where an FTTP ONT is developed without the support for 
POTS (scenario 2) and the access network provider offers a 'wires-only' fibre interface to the 
network (scenario 3). 

Do you agree with the scope of this consultation as set out in 
Section 4: 

Question 3:

With reference to the response to question 2, the requirement to provide battery backup 
should depend on the deployment scenario. In some cases this will change for a given 
customer premise over time. Requiring battery back-up for all FTTP deployments is a 
generalisation that will unnecessarily increase the cost and complexity of deployment and 
provide a barrier to the deployment of superfast broadband services delivered using FTTP.  
In scenario 1, where communications provider uses capabilities of an ONT to deliver PATS, 
the requirement for battery backup can be justified.  
In scenarios 2 & 3, the access network provider is supplying a PECS service which may or 
may not be used to carry PATS. The reason for not providing a PATS service could be if the 
customer premises is a business premises with other arrangements for voice or a residential 
premises where the customer chooses not to subscribe to a fixed line voice service.  
In scenario 3, the ISP may control the CPE. Broadband subscribers might also choose to 
substitute any CPE supplied by the ISP with independently sourced alternatives.  
Fujitsu proposes that it should not be required to provide battery backup in the absence of a 
PATS service. It should be the responsibility of the communications provider that wishes to 
offer PATS to ensure that suitable availability for that PATS service can be ensured. The 

Do you agree that a battery backup facility should always be 
provided: 



PATS provider will need to a service level specification for the network service used for 
PATS transport which will include availability along with delay, jitter and frame loss.  
Given the likely lack of an alternative delivery mechanism for PATS in FTTP deployments, 
Access Network Provider deploying FTTP will need to provide at least one solution allowing 
an Access Seeker (ALA User) to offer a PATS service. This could be by:  
ϒ Providing a wires-only interface and a service with an appropriate SLS  
ϒ Providing battery backup for Ethernet interfaces an active ONT  
ϒ Providing an embedded ATA within an ONT which functions following a failure of mains 
power  
In the first two cases, the PATS provider will also need a battery backup solution for their 
CPE. Where battery backup is provided for an ONT, it may be the case that not all the 
customer interfaces on the ONT are required to function following a loss of power. 

Question 4:Do you agree that the proposed minimum battery longevity of 1 
hour is appropriate: 

Question 5:

 

Do you agree with our proposed approach to address the needs of 
individual customers requiring additional protection: 
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