
 

Your response 
Question 1: Respondents are invited to 
comment on whether they agree with 
Ofcom’s preliminary view and to frame their 
views and responses with reference to, or in 
the context of, the statutory criteria in 
section 106(1A) of the Broadcast Act 1990 (as 
amended). 

The proposed change is most definitely a 
substantial change to the character of the 
station, it will most definitely narrow the range 
available to the community who listen to XFM, 
the most similar one would be Radio X and that is 
more of a chat radio whereas XFM had a larger 
and deeper understanding of the genre and play 
songs that simply are not played on other 
stations.  
I assume there is high demand for the genre it is 
proposed to change to but then there should be 
a new radio station rather than the demised of a 
well loved station that has put together such a 
wonderful community.  
Though the original indie and rock kids in 
Manchester are now getting old and grey we 
have children who love the music too. It is a huge 
part of the heritage and culture of Manchester 
and XFM embodies it perfectly. Please do not 
close this station that means so much to so 
many.  
 
The statutory criteria that Ofcom must apply 
when considering requests to change  
key commitments are set out in Section 106(1A) 
of the Broadcasting Act 1990 (as  
modified by the Community Radio Order 2004), 
and are as follows:  
• that the departure would not substantially alter 
the character of the service  
(section 106(1A)(a));  
• that the departure would not narrow the range 
of programmes available by way of  
relevant independent radio services to persons 
comprising the relevant  
community (section 106(1A)(b));  
• that, there is evidence that, among persons 
comprising that community, there is a  
significant demand for, or significant support for, 
the change that would result  
from the departure (section 106(1A)(d));  
• that the departure would not be prejudicial to 
the access by members of that  
community to the facilities used for the provision 
of the service and for training in  
the use of those facilities (section 106(1A)(e)); or  
• that the departure would not be prejudicial to 



the delivery of social gain resulting  
from the provision of the service provided under 
that licence (section 106(1A)(f)).  
1.9 Where Ofcom is considering whether or not 
to consent to a proposed change on the  
basis of sections 106(1A)(b), (d), (e) or (f) above, 
it is under a general obligation to  
consult with those who, in its opinion, are likely 
to be affected by the change.1  
Ofcom is not, however, required to consult when 
it is satisfied that a proposed  
change satisfies section 106(1A)(a) - i.e. that a 
proposed change would "not  
substantially alter the character of the service". 
The term ‘character of the service’ is  
not defined in the legislation. We consider that it 
includes everything that is set out  
in each service’s key commitments section of its 
licence. For the avoidance of  
doubt, this goes beyond a sub-section in the key 
commitments document entitled  
‘description of character of service’ to 
encompass the entirety of the key  
commitments annex to the licence.  

 


