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Your response 
Question Your response 
Question 1: Do you agree with our proposals 
for adding requirements to the Television 
Technical Code and Digital Radio Technical 
Code relating to resilience of broadcast 
networks and access services? 

Is this response confidential?  – Y / N (delete as 
appropriate) 
 
We have no comment on resilience and access 
arrangements.  However, other aspects are of 
considerable concern in the context of causing 
‘Harmful Interference’ to critical BR systems. 
 
Harmful Interference (ITU): Interference which 
endangers the functioning of a 
radionavigation service or of other safety 
services or seriously degrades, obstructs, or 
repeatedly interrupts a 
radiocommunication service operating in 
accordance with Radio Regulations. 
 
In general, the FCS believes that increasing the 
DAB services is a valuable thing to do providing 
other essential services are not disrupted.  It 
would seem very unfortunate if SS-DAB systems 
were deployed only to be withdrawn soon 
afterwards. 
 

Question 2: Do you have any comments on our 
proposed changes to the DAB Technical Policy 
Guidance relating to the process of transmitter 
approvals?  
 
In particular, do you have any comments on 
our proposed sensitivity analysis, or on 
whether we should require or permit 
applicants to provide both horizontal and 
vertical antenna pattern information? 

Is this response confidential?  – Y / N (delete as 
appropriate) 
 
 
YES 
 
The FCS understands that DAB systems, 
including Small-Scale DAB deployments that are 
located close to BR systems, could cause 
Harmful Interference to those BR Systems, 
preventing critical and /or safety-related 
operational communications.   
 
BR operational radiocommunications system 
assignments exist at High VHF and Band III SB1.  
We believe that any of these assignments may 
be affected. 
 
An indicative analysis for same-site 
deployments has been provided to Ofcom 
separately.  
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This Harmful Interference could occur whether 
the masks associated with either Case 1 or Case 
2 (of EN 302 077 section 4.2.5) are used. 
 
We believe that the ETSI group authoring 
Standard EN 302 077 took this issue into 
account and provided a Case 3 and a Case 4 
(also in section 4.2.5 of the standard) which 
have spectrum masks with a further 20dB of 
attenuation.  According to the FCS calculations, 
that level of attenuation appears to remove the 
problem.   
 
We therefore believe that the transmitter 
approval should require the use of Case 3 or 4 
(as appropriate) when considering assignments 
for DAB transmitters in geographical locations 
and/or DAB spectrum blocks that are close to 
BR critical systems.   
 
The FCS notes that there are no preventative 
filtering measures possible at the victim 
receiver because the unwanted power from the 
DAB system is on the same frequency as the 
victim receiver. 
 
The FCS further notes that DAB Spurious 
Emission limits in EN 302 077 (section 4.2.4) 
also give rise for concern.  As with all spurious 
emissions, they are not continuous across the 
spectrum in question.  However, if a significant 
product does fall on the receive channel of a BR 
system, it can be expected that the BR system 
will suffer Harmful Interference.  Thus, in those 
cases, measures will need to be undertaken to 
remove the problem. 
 
In other parts of the DAB spectrum planning or 
arrangements there may be no such risk and so 
have no need for such additional restrictions.  
However, the FCS is unaware of work being 
done that confirms this for Spurious and Out of 
Band Emissions. 
 
In summary, the FCS believes that the process 
of section 3.19 of the Technical Policy Guidance 
for DAB Multiplex Licensees could be enhanced 
to make it clear that the licensees are obligated 
to avoid Harmful Interference and are subject 
to enforcement measures under section 54, 55 
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& 56 of the WT-Act in cases of such 
interference being caused.   
 
This guidance should make it clear that this 
obligation exists irrespective of compliance to 
any EN 302 077 emission masks. 
 

Question 3: Do you have any comments on our 
proposals for investigating and potentially 
permitting use of the non-critical mask? 

Is this response confidential?  – Y / N (delete as 
appropriate) 
 
YES 
 
The FCS understands that the non-critical mask 
means Case 2 in section 4.2.5 of Standard EN 
302 077.  It is substantially less stringent than 
that that of other Cases at frequencies closer 
than ±3MHz to the DAB centre frequency.    
Beyond ±3MHz, the mask level is the same as 
Case 1 and as both Cases 1&2 do not provide 
sufficient protection, the DAB systems can 
cause Harmful Interference and therefore could 
be subject to enforcement measures under the 
WT Act. 
 
As noted in the response to question 2, the FCS 
believes that DAB and SS-DAB assignments 
should use cases 3 or 4 when proposing 
operations in DAB blocks close to BR systems.  
We anticipate that all deployments in DAB 
block 7d will certainly have to be subjected to 
detailed investigation with a clear preference 
for Case 3 or 4 (as appropriate) applied in the 
licensing process.   
 
However, following detailed technical 
investigation, it may be found that DAB Blocks 
at higher frequencies may be free of such 
concerns and so deployment of systems with 
the Case 2 mask (non-critical) may be 
adequate. 
 

Question 4: Do you have any observations on 
Ofcom’s processes and information we are 
providing and proposing to provide in relation  
to acceptance tests and compliance checks? Is 
there anything missing that would help make 
the process smoother or easier from your 
perspective?  
 

Is this response confidential?  – Y / N (delete as 
appropriate) 
 
YES 
 
The FCS believes that the publication of 
information relating to impending SS-DAB 
deployments may be beneficial. 
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This information need only be a confirmation 
that the deployment is not in a DAB Block that 
is close to BR systems such as 7d.  Or, if it is in 
7d or any other DAB Spectrum block where the 
problem can arise, that the spectrum mask 
applied in the licence corresponds to Case 3 or 
4 and so is not likely to cause harmful 
interference.  
 
Without some such measure, the FCS is 
concerned that over time, any SS-DAB 
deployment may encounter resistance, even 
though it may not be of a type that will cause 
interference. 
 
The FCS assumes that the prospective licensee 
will be reminded of their obligations under the 
Act and the possibility of enforcement action in 
the event they contravene the regulations. 
 
This is important because the FCS believes that 
increasing the DAB services may be a valuable 
thing to do providing other essential services 
are not disrupted.  It would seem very 
unfortunate if SS-DAB systems were deployed 
only to be withdrawn soon afterwards. 
 

Question 5: Do you have any comments on the 
EMF, HbbTV, or document format 
modifications proposed in this section? 
 

Is this response confidential?  – Y / N (delete as 
appropriate) 
 
NO 
 
 
 

Please complete this form in full and return to broadcast.technical@ofcom.org.uk 
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