
 

Your response 
Question Your response 
Question 1: Do you agree with our proposals 
for adding requirements to the Television 
Technical Code and Digital Radio Technical 
Code relating to resilience of broadcast 
networks and access services? 

Is this response confidential?  –N 
 
The DTG acknowledges the excellent work 
taking place across the sector, building on the 
current investments in resilience and 
recognises the complexity and challenges our 
industry partners face.  We welcome Ofcom’s 
recognition of the importance of access 
services to a large part of the television 
audience. The DTG fully supports access 
services being given the same priority as the 
video and audio components. 
 
The DTG further supports the requirement for 
multiplex licensees to feed back on service 
continuity plans and test exercises of those 
plans.  This will hopefully ensure users don’t 
experience a significant loss of service as they 
did during 2021.  Ofcom’s recognition of the 
viewer impact of past incidents, and the need 
to improve the robustness of the broadcast 
infrastructure, will be of benefit to all viewers. 
 
Looking beyond the changes that are proposed 
for the terrestrial network, we would draw 
Ofcom’s attention to our own recent initiatives 
at the DTG examining how we deal with the 
increase in, and ultimate transition to, IP 
delivered services.  Our Future Pathway project 
has taken in research from across our 
membership and the industry as a whole to 
highlight the areas that present challenges on 
the roadmap ahead as we move towards an IP-
centric viewing experience. 
 
In the future, viewers will be reliant on a robust 
and resilient delivery infrastructure, across a 
more complex eco-system and provisioned by a 
greater number of providers – both inside the 
viewer’s home, as part of their own IP 
networking infrastructure and outside the 
home, in the car and on the move, as part of 
their mobile viewing experience.  We urge 
Ofcom to look ahead to the scope and nature 
of technical codes required for the future in 



order to ensure a robust and accessible 
platform on which to receive services. 

Question 2: Do you have any comments on our 
proposed changes to the DAB Technical Policy 
Guidance relating to the process of transmitter 
approvals?  
 
In particular, do you have any comments on 
our proposed sensitivity analysis, or on 
whether we should require or permit 
applicants to provide both horizontal and 
vertical antenna pattern information? 

Is this response confidential?  –N 
 
No comment. 

Question 3: Do you have any comments on our 
proposals for investigating and potentially 
permitting use of the non-critical mask? 

Is this response confidential?  –N 
 
No comment. 

Question 4: Do you have any observations on 
Ofcom’s processes and information we are 
providing and proposing to provide in relation  
to acceptance tests and compliance checks? Is 
there anything missing that would help make 
the process smoother or easier from your 
perspective?  
 

Is this response confidential?  –N 
 
The DTG agrees with the proposal to carry out 
receiver sensitivity analysis when assessing 
potential cases of transmitter interference. The 
DTG has accredited facilities and a receiver 
collection available to support this work to 
ensure a consistent, replicable and repeatable 
approach. 

Question 5: Do you have any comments on the 
EMF, HbbTV, or document format 
modifications proposed in this section? 
 

Is this response confidential?  –N 
 
The DTG fully supports the addition to Ofcom’s 
DTT Reference Parameters of the newer HbbTV 
technical standard which is now mandated in 
receivers by the DTG D-Book, with MHEG as an 
optional requirement. 
 
This is captured in section 22.1.6.1 of DTG D-
Book: 
22.1.6.1 Interactive middleware 
To support interactive TV, receivers shall comply 
with the following: 
• HbbTV and the mandatory requirements set out 
in Chapter 13. 
Additionally, receivers may comply with the 
following: 
• MHEG-5 and the mandatory requirements set out 
in Chapters 11 to 12. 
 
Your proposed change to paragraph 2.38, as 
worded, could be misinterpreted as implying 
that a service uses only one technical standard 
whereas, in practice, some services support 
both technical standards simultaneously. 

 


