
 

 

 

 

Question Your response 

1) Do you agree with our proposed change to 
articulate the intention of the regional 
production obligations at the start of the 
Guidance? (See wording at Annex 7). 

Confidential? – N 
We agree with the proposed wording. 
 
 
 
 
 
 

2) Do you agree with our proposed changes to 
the substantive base criterion (see wording at 
Annex 7)? If not, please explain why, providing 
appropriate supporting evidence where 
possible. 

Confidential? – N 
 
We do not agree with the proposal that in 
order to qualify as substantive a base ‘should 
already be operational prior to the point of 
commission’.  
 
This approach presents a new barrier to entry 
for production companies that wish to develop 
their regional production business, and in turn 
is likely to cause a decline in the breadth of 
creative ideas available to be commissioned, 
the number of companies available to 
commission from, and the variety of OOL 
locations in which to produce.  
 
Production companies will be dis-incentivised 
from developing OOL production in a new 
regional location because, at least for their first 
production, they will be forced to rely only on 
criterion (b) and (c) rather than the full 
flexibility that is offered by all three criteria 
together. 
 
As sections 2.16 and 2.17 note, the three 
criteria were designed to be flexible enough to 
accommodate the unique nature of each 
production and the full range of programme 
genres; to allow regional productions to be 
delivered by production companies both from 
the nations and regions and from London; and 
to provide flexibility for producers to use some 
London-based resources without thwarting the 
policy objective. By definition, therefore, the 
removal of one of the criteria will make it 
harder for companies to identify suitable 
productions. 
 



 

 

 

Ofcom recognises these dangers itself in 
Sections 5.20 to 5.23 of the consultation, 
indicating that the proposal may have a ‘chilling 
effect’ on incentivising established companies 
from seeking to set up new permanent or 
temporary offices in the regions, and result in a 
regime that propagates fewer new substantive 
bases and consolidates more commissions 
within existing businesses.  
 
Yet though Ofcom identifies these dangers it 
fails to offer any analysis which quantifies the 
impact. Indeed, it acknowledges the difficulty 
of ‘ascertaining the level of any potential 
negative impact as it is impossible to know how 
many regional productions in the future may 
have met this criterion by setting up an office at 
the point of commission, or the scale or value of 
these commissions’. 
 
VIMN also questions the assumption that there 
is no value in the establishment of bases in a 
region for the duration of a production. Such an 
approach may in reality suit a company that is 
looking to develop production in a specific 
region but which does not have the 
understanding or resources to make a full 
commitment. Some initiatives may succeed and 
develop into long term regional production 
bases, others may not return – but if companies 
are prevented from making their first 
exploratory steps by unrealistic regulatory 
requirements then far fewer will succeed 
overall. 
 
We note that in the case of start-up or fledgling 
companies Ofcom proposes not to apply the 
‘prior commissions’ requirement. We fully 
support this approach but also believe that the 
same principle can be applied to more 
established production companies without a 
regional base – in both instances it is important 
to allow the venture to grow as flexibly as 
possible in order that it stands the best chance 
of success.  
 
By way of illustration, the programme 
commissioned by Channel 5 and produced by 
Spun Gold called Secrets of the National Trust 
may not have qualified as a regional production 
had Ofcom’s proposed changes to this section 



 

 

 

of the Guidance been in place at the time. This 
is because it didn’t qualify under the 
production budget criteria and therefore would 
have needed to meet the substantive base and 
production talent criteria. We were aware that 
Spun Gold were thinking of establishing a 
regional base and Channel 5 commissioned the 
Programme on the basis that the programme 
would be produced regionally (and meet the 
regional production criteria). The regional office 
in Bristol was set up subsequently, around the 
time of (but not necessarily before) commission 
(depending on what date/trigger ‘commission’ 
refers to – initial editorial discussions, or Board 
approval, subject to contract, or issuing or 
completion of the production agreement?).  
We understand that since June 2017, Spun Gold 
West in Bristol has delivered a large number of 
programmes including BBC’s Garden Rescue 
series, 2 series for BBC Daytime, Prince Harry’s 
Story for ITV1, as well as 2 further series of 
Secrets of the National Trust for Channel 5 
(now in its 3rd series). 
 
Instead of amending the ‘substantive base’ 
VIMN strongly believes that Ofcom should 
evaluate further the potential impact of its 
proposal, and explore other less risky 
alternative solutions. It is possible, for example, 
that through increased levels of monitoring it 
will be able to track the development of new 
regional hubs and establish a better 
understanding of the causality between an 
initial commission and a more permanent base. 
 
If in spite of these concerns Ofcom decides to 
proceed with this amendment then we would 
strongly prefer the requirement to be that the 
base is operational at the ‘point of 
commencement of the production of the 
relevant programme’, rather than ‘at the point 
of commission’. This approach would enable 
production companies to benefit from the 
substantive base criteria for first-time 
productions in a particular region by giving 
them time to establish a ‘degree of 
permanency’ between the point of commission 
and the start of production.  
 
If Ofcom were to maintain its position on 
substantive base (which we strongly oppose), 



 

 

 

then it should clarify that the point of 
commission means the date the commission 
receives Board approval, subject to contract. 
 

3) Do you agree with the suggested 
explanatory notes for the substantive base 
criterion (see wording at Annex 7)? If not, 
please explain why, providing appropriate 
supporting evidence where possible. 

Confidential? – N 
 
Further to the above, VIMN believes that it is a 
substantial new barrier to entry to require that 
a substantive base be ‘up and running with 
executives running the regional business and 
senior personnel seeking commissions from that 
base…it is likely that the company will have 
made programmes from that base previously’. 
This is likely to be a major disincentive on many 
production companies that are seeking to 
develop a regional production base. 
 
We would like Ofcom to clarify how it plans to 
define ‘start-up’ companies, for which previous 
productions from the base may not be 
required. We strongly believe (and are 
comforted to hear in our recent discussions 
with Ofcom) that in certain circumstances, 
Ofcom believes that one person could satisfy 
the requirement of establishment of a 
substantive base, even where that base is part 
of a larger organisation (whether or not London 
based).  It would be helpful if this was clarified 
in the Guidance. 

4) Do you agree with our proposed changes to 
the production budget criterion (see wording 
at Annex 7)? If not, please explain why, 
providing appropriate supporting evidence 
where possible. 

Confidential? – N 
 
Production Fee 
 
We do not believe that the production budget 
should exclude the production fee. In many 
instances the production fee will be reinvested 
in the management and operation of the 
regional base itself.  
 
We therefore suggest that where the 
Programme qualifies on the substantive base 
criterion, then the production fee is included in 
the production spend calculation. 
 
Third Party Funding 
 
We agree that third party funding should be 
included in the production Budget for the 
purpose of calculating a % of spend. 
 



 

 

 

5) Do you agree with the suggested 
explanatory notes for the production budget 
criterion (see wording at Annex 7)? If not, 
please explain why, providing appropriate 
supporting evidence where possible. 

Confidential? – N 
 
Travel Costs 
 
We understand that it is important to ensure 
that the proportion of the production budget 
spent in the regions is properly classified and 
accounted for. We believe however that the 
exclusion of travel costs is unnecessary given 
that they contribute directly to the operational 
logistics of making a regional production. 
Furthermore, their exclusion would present a 
new, complex bureaucratic burden for the 
production company, particularly true for the 
small Indies. 
 
Furthermore, the additional time required for a 
production team to closely analysise every 
receipt for any expenditure whatsoever will 
undoubtedly require further work by the 
production team and time spent will no doubt 
be added to a production budget which adds to 
the programme cost. Given VIMN and other 
broadcasters have a limited programme 
Budget, the effect of Ofcom’s change is to put 
more money into administrative tasks 
undertaken, which means less money goes on 
screen and less money is available for 
commissioning of new programmes, which in 
turn does not assist the Creative Industry as a 
whole. 
 
Excluding all but local travel costs within the 
region from being applied as regional spend is 
very limiting. If Ofcom will not agree VIMN’s 
proposal above to include all travel costs, it 
should at least include journeys that start in a 
region or nation as per the Joint PSB 
Broadcasters Guidance note on Regional 
Productions. 
 
International Spend 
 
We think it would be helpful to clarify in the 
Guidance Note Paragraph 12 that non-UK 
productions cannot qualify as regional and 
include guidance that a production is non-UK 
where two of the following three criteria are 
met, which we understand is the current 
position: 

• Production location (i.e. the location of 



 

 

 

the base actually managing the 
production) is not in the UK; 

• More than 50% of the budget 
(excluding on-screen talent, archive 
material and copyright/sports right 
costs) is spent outside the UK; and 

• More than 50% of the talent (excluding 
on-screen talent) are usually employed 
outside the UK.  

 
Where a UK production exists, we believe the 
current allocation of international spend to 
London spend is misleading and believe it 
would be better to exclude international travel 
expenditure altogether from the Programme 
Budget when calculating % regional spend. 
 
Overheads 
 
We think there could be some benefit of 
clarifying in the Guidance Note what you mean 
by allocating Overheads pro-rata by production 
office where the production qualifies for 
substantive base but the production company 
has multiple offices in the UK. Would this be 
applied equally or if pro-rata, how would this 
be calculated? Would this rule apply where 2 or 
more offices existed? 

6) Do you agree that the off-screen talent 
criterion should remain the same? If not, 
please explain why, providing appropriate 
supporting evidence where possible. 

Confidential? – N 
 
Yes, except that we think there is a mistake at 
Criterion c) paragraph 7 of the Guidance which 
needs to be updated. It currently excludes third 
party funding but under the Production Budget 
Criterion b) third party funding is included in 
the budget. 

7) Do you agree with the suggested 
explanatory notes for the off-screen talent 
criterion (see wording at Annex 7)? If not, 
please explain why, providing appropriate 
supporting evidence where possible. 

Confidential? – N 
 
VIMN strongly believes that production talent 
should not just denote ‘creative roles’, but also 
professional roles which are specific to the 
production, for example legal, operational 
management and mobile offsite catering. The 
definition should be sufficiently broad to 
include the full range of specialised functions 
which are particular to content production.  
  

8) Do you agree with our proposed change to 
exclude self-promotional content from the 
calculations? If not, please explain why, 

Confidential? – N 
 
Yes. 



 

 

 

providing appropriate supporting evidence 
where possible.   

9) Do you agree with our proposed changes to 
the allocation categories (see wording at 
Annex 7)? If not, please explain why, providing 
appropriate supporting evidence where 
possible. 

Confidential? – N 
 
Yes. 

10) While we are not obliged to consult on our 
internal processes, we would welcome 
stakeholders’ views on any adverse 
consequences we have not identified that may 
occur as a result of our planned changes in 
relation to our compliance and enforcement 
processes, namely:  

a) data gathering and reporting by the 
broadcasters; 
b) more comprehensive data 
publications; 
c) proactive monitoring by Ofcom; and 
d) a clear articulation of the 
complaints process. 

Confidential? – N 
 
VIMN understands the need for changes to 
compliance processes, data gathering and 
enforcement, and plans to make changes to its 
commissioning processes to ensure that 
suppliers conform to the spirit as well as the 
letter of the revised guidelines. 
 
We understand that these changes will not 
require any further data to be provided to 
Ofcom by broadcasters, and would be grateful 
for confirmation of this.  
 
We note that Ofcom plans to implement more 
proactive monitoring, and to introduce ad hoc 
spot checks on titles submitted as regional 
productions. As such there appears to be a 
need for further guidance from Ofcom as to the 
nature of the information that it will be 
requiring from broadcasters and the likely 
number, selection and focus of any spot checks.   
 
VIMN strongly believes that supporting 
information should be held by producers as 
opposed to broadcasters directly. It would not 
be proportionate, for practical and legal 
reasons for supporting information to be held 
by broadcasters, including due to data 
protection and privacy issues and issues around 
commercial sensitivities, particularly when 
some production companies will be producing 
programmes for their broadcaster competitors.   
 
Following guidance from Ofcom as to exactly 
the type of data Ofcom may require to 
substantiate the regional reports, we feel 
Ofcom must recognise that broadcasters would 
need to rely on producer warranties and a right 
to request this information from producers, in 
order to themselves provide such information. 
If, despite their best efforts, such information is 
not forthcoming from the producer because 



 

 

 

the producer is unable or unwilling to provide 
the same (for example, if the producer has 
gone into liquidation), then Ofcom should take 
this into consideration when deciding upon 
appropriate action against broadcasters for not 
being able to provide the information 
requested. 
 
There should be a limit as to how far back in 
time Ofcom can go to request information in 
relation to a production; we suggest 12 months 
from 1st transmission. This is to bear in mind 
that the core team working on a production 
may change and therefore information 
regarding a particular production may take a 
while to retrieve particularly for the smaller 
Indies.  
 
Further, given that production company 
resource is generally focused on the shows in 
production at the time and to avoid 
unnecessary adverse impact on those 
productions, there should be a reasonable lead 
time for information requested by Ofcom to be 
provided; we think 90 days would be 
acceptable and anything shorter could be 
problematic for the above reasons. 
 

11) Do you agree with our proposal for the 
new Guidance and majority of changes to take 
effect from January 2020? 

Confidential? – N 
 
VIMN believe that the changes and guidance 
should come into effect for programmes 
transmitted from January 2021 with a carve out 
for any shows commissioned before January 
2020. With a start date of January 2020 we do 
not believe that, once these are published, 
there will be sufficient time to introduce 
sufficient new processes and procedures. 
 
General Comments 
 
Explanatory Notes: 
 
Rather than having Explanatory Notes to the 
Guidance, we thought it would be helpful to 
incorporate the Explanatory Notes into the 
Guidance itself, for clarity.  
 
Survey: 
 
Section 5.84 indicates Ofcom’s intention to 



 

 

 

commission a survey of producers and PSBs to 
provide a factual evidence base on the 
resourcing split between London and the 
nations and regions. We believe that such a 
survey is unnecessary and will create an 
additional burden on PSBs in addition to those 
resulting from this review and recent changes 
to information reporting from July 2018. Using 
existing analysis Ofcom has already established 
that the production sector is performing well 
outside of London and has increased its share 
of PSB programming expenditure over the past 
decade, and we do not feel that is 
proportionate or necessary for it to seek 
additional information at this time.   
   

 

 


