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The conditions laid out in the consultation are inadequate to safeguard users of the 2400 - 
2483.5 MHz band including deaf children and adults who use hearing aids, radio aids and 
cochlear implants. Any interference caused by these proposed changes would be an 
infringement of The UN Human Rights Convention 1976, The European Rights of the Child 
1989 and the Disability Act 2010 as it fails to address the needs of deaf children and adults 
who use hearing aids, radio aids and cochlear implants. 

Question 4.1: Do you agree with our proposal to conduct a market led award 
through an auction process for licensed use of the 2.3 and 3.4 GHz bands? If 
not, please provide evidence to counter this proposal.: 

no 

Question 4.2: Do you agree that we should not offer arrangements for 
aggregate bidding for low power use for these release bands? If you believe we 
should make such arrangements, please provide supporting evidence.: 

Question 6.1: Do you have evidence to challenge our methodology and 
assumptions, which show the number of Wi-Fi routers likely to be affected by 
LTE interference is low?: 

Question 6.2: Do you have evidence to challenge our methodology and 
assumptions, which show the number of Wi-Fi client devices affected by LTE 
interference is low?: 

Question 6.3: Do you agree with our assessment of the available options for 
mitigation of interference to home networks?: 

no 

Question 6.4: Do you agree with our assessment of the available options for 
mitigation of interference to public networks (both indoor and outdoor)?: 

Question 6.5: Do you agree with our assessment of the available options for 
mitigation of interference to Enterprise Networks?: 

Question 6.6: Do you agree with our conclusion that the impact to Wi-Fi is not 
of a significant nature and therefore no regulatory intervention is necessary? 
If not, can you provide evidence?: 

no 

Question 7.1: Do you agree that we do not need to perform technical analysis 
on the applications in the middle of the band as set out in paragraph 7.7?: 



no 

Question 7.2: Do you agree with our technical analysis in relation to Bluetooth 
devices operating in the 2.4 GHz band, and that no additional restrictions are 
required in order to protect these applications?: 

no 

Question 7.3: Do you agree with our technical analysis in relation to ZigBee 
devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional restrictions are 
required in order to protect these applications?: 

Question 7.4: Do you agree with our technical analysis in relation to video 
sender devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional 
restrictions are required in order to protect these applications?: 

Question 7.5: Do you agree with our technical analysis in relation to radio 
microphones devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional 
restrictions are required in order to protect these applications?: 

no 

Question 7.6: Do you agree with our technical analysis in relation to short 
range devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional 
restrictions are required in order to protect these applications?: 

no 

Question 7.7: Do you agree with our technical analysis in relation to medical 
devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional restrictions are 
required in order to protect these applications?: 

Question 7.8: Do you agree with our technical analysis in relation to 
emergency services use in the 2.4 GHz band and that no additional 
restrictions are required in order to protect these applications?: 

Question 7.9: Do you agree with our technical analysis in relation to hearing 
aids and assisted listening devices operating in the 2.4 GHz band and that no 
additional restrictions are required in order to protect these applications?: 

no 

Question 8.1: Do you agree that the available mitigations address the potential 
shortfall of spectrum for PMSE at major events and that no additional 
regulatory intervention is necessary to protect PMSE in frequencies adjacent 
to the award bands?: 



Question 8.2: Do you agree that PMSE should have some continuing access to 
spectrum in the 3.4 GHz band until new services are rolled out in an area?: 

Question 8.3: Which option for the provision of information about the roll-out 
of new services is most the appropriate? Should the requirement to supply 
information apply only in designated locations?: 

Question 8.4: Do you agree that any continuing access should be limited to 
five years from the award of new 2.3 and 3.4 GHz licences?: 

Question 8.5: Do you agree with our assessment that there is little incremental 
benefit in on-going PMSE access to the 2.3 GHz award band?: 

Question 10.1: Do you agree with our proposal that no coordination 
procedure is necessary in respect to maritime radar?: 

Question 11.1: Do you agree with our proposal to require coordination 
procedures for the 3.4 GHz band - in order to protect of air traffic control 
radar - in line with those applied to the 2.6 GHz band?: 

Question 12.1: Do you agree that for mobile satellite services operating in the 
band between 2170 and 2200 MHz, coexistence with LTE operating in the 
award bands above 2.35 GHz is unlikely to be an interference problem?: 

Question 12.2: Do you agree that satellite services operating in the band 
2483.5 MHz to 2500 MHz can co-exist with LTE operating in the award bands 
(i.e. 2350 to 2390 MHz and 3410 to 3590 MHz) and there is unlikely to be an 
interference problem?: 

Question 12.3: Do you agree with that for satellite services operating between 
2200 and 2290 MHz, coexistence with LTE operating in the release bands is 
unlikely to be an interference problem?: 

Question 12.4: Do you agree that for amateur satellite services operating 
between 2400 and 2450 MHz, coexistence with unwanted/out of band 
emissions of LTE operating in the release bands (the nearest release band is 
2350 to 2390 MHz) is unlikely to be a greater problem than the current in-
band interference from licence exempt and ISM uses?: 

Question 12.5: Do you agree with our preferred option to adopt our proposed 
mask with informal co-operation on a case-by-case basis if required?: 

Question 13.1 Do you agree with our preference not to have a transitional 
region between blocks for licences in the 2.3 GHz band?: 



Question 13.2: Do you agree with our preference not to have a transitional 
region between blocks for licences in the 3.4 GHz band?: 

Question 13.3: Do you agree with our preference to not require 
synchronisation between different networks in the frequency band?: 

Question 13.4: Do you agree with our preference to include both the 
permissive (unsynchronised) and restrictive (synchronised) masks within the 
TLCs in the 2.3 GHz band?: 

Question 13.5: Do you agree with our preference to include both the 
permissive (unsynchronised) and restrictive (synchronised) masks within the 
TLCs in the 3.4 GHz band?: 

Question 13.6: Do you agree with our preference to not require 
synchronisation between different networks in the frequency band?: 

Question 13.7: Do you agree with our proposed maximum in band power limit 
for base stations in the 2.3 GHz band?: 

Question 13.8: Do you agree with our proposed maximum in band power limit 
for user terminals in the 2.3 GHz band?: 

no 

Question 13.9: Do you agree with our proposed maximum in band power limit 
for base stations in the 3.4 GHz band?: 

Question 13.10: Do you agree with our proposed maximum in band power 
limit for user terminals in the 3.4 GHz band: 

Question 14.1: Do you agree with our approach that it is not necessary to 
impose any guard bands or restricted blocks in order to manage the 
adjacencies between the incumbent UK Broadband and new users of 
spectrum to be awarded in the 3.4 GHz band?: 

Question 14.2: Do you agree with our approach to require UK Broadband to 
have the same coordination requirements as other users of the band?: 
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