Dr M Gordon

Additional comments:

| am truly astonished that this sell off has even been contemplated without someone realising
the crucial importance of radio band with to all electronic hearing devices.

Question 4.1: Do you agree with our proposal to conduct a market led award
through an auction process for licensed use of the 2.3 and 3.4 GHz bands? If
not, please provide evidence to counter this proposal.:

Deaf children use these radio band widths in their FM radio aids equipment. These band
widths are also used by deaf people ( children and adults) who wear hearing aids and indeed
cochlear implants.

Have the manufacturers of these been consulted?

Have the specialist ENT surgeons all over the UK who implant Cochlear Implants into deaf
children and adults been consulted about this sale?

Question 4.2: Do you agree that we should not offer arrangements for
aggregate bidding for low power use for these release bands? If you believe we
should make such arrangements, please provide supporting evidence.:

YOU cannot risk the high likelihood of interference with hearing aids and radio hearing aids
in use all over the UK in almost every school! Hearing is a low incidence disability BUT deaf
people are everywhere! What will the parents of each deaf child say?

Question 6.1: Do you have evidence to challenge our methodology and
assumptions, which show the number of Wi-Fi routers likely to be affected by
LTE interference is low?:

| do not mind whether it interferes with wi fi! It WILL interfere with devices used daily by

deaf children and that is against the Equalities Act and fundamentally interferes with the UN
Rights of the Child!

Question 6.2: Do you have evidence to challenge our methodology and
assumptions, which show the number of Wi-Fi client devices affected by LTE
interference is low?:

See above! That is NOT the main problem!!!

Question 6.3: Do you agree with our assessment of the available options for
mitigation of interference to home networks?:

As above!

Question 6.4: Do you agree with our assessment of the available options for
mitigation of interference to public networks (both indoor and outdoor)?:



Question 6.5: Do you agree with our assessment of the available options for
mitigation of interference to Enterprise Networks?:

Question 6.6: Do you agree with our conclusion that the impact to Wi-Fi is not
of a significant nature and therefore no regulatory intervention is necessary?
If not, can you provide evidence?:

Question 7.1: Do you agree that we do not need to perform technical analysis
on the applications in the middle of the band as set out in paragraph 7.7?:

You cannot be serious! You need to perform MAJOR technical analysis vis a vis radio
hearing aids and coclear implant devices and indeed modern digital hearing aids asap!

Question 7.2: Do you agree with our technical analysis in relation to Bluetooth
devices operating in the 2.4 GHz band, and that no additional restrictions are
required in order to protect these applications?:

Many hearing aid users ( ie deaf people) use bluetooth devices also but with their hearing aids
etc..

You need to look into this very urgently!

Question 7.3: Do you agree with our technical analysis in relation to ZigBee
devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional restrictions are
required in order to protect these applications?:

Question 7.4: Do you agree with our technical analysis in relation to video
sender devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional
restrictions are required in order to protect these applications?:

Question 7.5: Do you agree with our technical analysis in relation to radio
microphones devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional
restrictions are required in order to protect these applications?:

Teachers in many many mainstream schools all over the UK use radio transmitters all day
long so that the deaf child in their classroom, wearing wireless receivers on their hearing aids
can receive an ENHANCED and clearer signal. Other teachers and lecturers in college use
SOUND FIELD systems which use radio microphones to save their voices and improves the
sound quality to ALL students. Waht will happen to all the equipment.

Question 7.6: Do you agree with our technical analysis in relation to short
range devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional
restrictions are required in order to protect these applications?:

See above.



Question 7.7: Do you agree with our technical analysis in relation to medical
devices operating in the 2.4 GHz band and that no additional restrictions are
required in order to protect these applications?:

NOT AT ALL!

You have NOT considered MEDICAL devices ie the hearing aids which thousands of
children in the UK cannot manage without day and daily in their lives! Many adults use
hearing aids all day long also!

Question 7.8: Do you agree with our technical analysis in relation to
emergency services use in the 2.4 GHz band and that no additional
restrictions are required in order to protect these applications?:

Question 7.9: Do you agree with our technical analysis in relation to hearing
aids and assisted listening devices operating in the 2.4 GHz band and that no
additional restrictions are required in order to protect these applications?:

NOT at all! I disagree completely and feel you are NOT aware of the implications at all!
This is really really serious!

MAJOR additional restrictions are needed!!!

Question 8.1: Do you agree that the available mitigations address the potential
shortfall of spectrum for PMSE at major events and that no additional
regulatory intervention is necessary to protect PMSE in frequencies adjacent
to the award bands?:

Question 8.2: Do you agree that PMSE should have some continuing access to
spectrum in the 3.4 GHz band until new services are rolled out in an area?:

Question 8.3: Which option for the provision of information about the roll-out
of new services is most the appropriate? Should the requirement to supply
information apply only in designated locations?:

You need to consult ALL the relevant people who are very concerned about this!

Question 8.4: Do you agree that any continuing access should be limited to
five years from the award of new 2.3 and 3.4 GHz licences?:

FIVE years is FAR TOO LONG! You really need to consider very different alternatives.

Question 8.5: Do you agree with our assessment that there is little incremental
benefit in on-going PMSE access to the 2.3 GHz award band?:

Question 10.1: Do you agree with our proposal that no coordination
procedure is necessary in respect to maritime radar?:



Question 11.1: Do you agree with our proposal to require coordination
procedures for the 3.4 GHz band - in order to protect of air traffic control
radar - in line with those applied to the 2.6 GHz band?:

Question 12.1: Do you agree that for mobile satellite services operating in the
band between 2170 and 2200 MHz, coexistence with LTE operating in the
award bands above 2.35 GHz is unlikely to be an interference problem?:

Question 12.2: Do you agree that satellite services operating in the band
2483.5 MHz to 2500 MHz can co-exist with LTE operating in the award bands
(i.e. 2350 to 2390 MHz and 3410 to 3590 MHz) and there is unlikely to be an
interference problem?:

Question 12.3: Do you agree with that for satellite services operating between
2200 and 2290 MHz, coexistence with LTE operating in the release bands is
unlikely to be an interference problem?:

Question 12.4: Do you agree that for amateur satellite services operating
between 2400 and 2450 MHz, coexistence with unwanted/out of band
emissions of LTE operating in the release bands (the nearest release band is
2350 to 2390 MHz) is unlikely to be a greater problem than the current in-
band interference from licence exempt and ISM uses?:

Question 12.5: Do you agree with our preferred option to adopt our proposed
mask with informal co-operation on a case-by-case basis if required?:

Question 13.1 Do you agree with our preference not to have a transitional
region between blocks for licences in the 2.3 GHz band?:

Question 13.2: Do you agree with our preference not to have a transitional
region between blocks for licences in the 3.4 GHz band?:

Question 13.3: Do you agree with our preference to not require
synchronisation between different networks in the frequency band?:

Question 13.4: Do you agree with our preference to include both the
permissive (unsynchronised) and restrictive (synchronised) masks within the
TLCs in the 2.3 GHz band?:

Question 13.5: Do you agree with our preference to include both the
permissive (unsynchronised) and restrictive (synchronised) masks within the
TLCs in the 3.4 GHz band?:

Question 13.6: Do you agree with our preference to not require
synchronisation between different networks in the frequency band?:



Question 13.7: Do you agree with our proposed maximum in band power limit
for base stations in the 2.3 GHz band?:

Question 13.8: Do you agree with our proposed maximum in band power limit
for user terminals in the 2.3 GHz band?:

Question 13.9: Do you agree with our proposed maximum in band power limit
for base stations in the 3.4 GHz band?:

Question 13.10: Do you agree with our proposed maximum in band power
limit for user terminals in the 3.4 GHz band:

Question 14.1: Do you agree with our approach that it is not necessary to
Impose any guard bands or restricted blocks in order to manage the
adjacencies between the incumbent UK Broadband and new users of
spectrum to be awarded in the 3.4 GHz band?:

Question 14.2: Do you agree with our approach to require UK Broadband to have the same
coordination requirements as other users of the band?:
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