
ViaSat, Inc. appreciates the opportunity to reply to Ofcom's consultation published on April 

28, 2015, ViaSat, Inc. is in the business of producing innovative satellite and other digital 

communication products that enable fast, secure, and efficient communications to any 

location. ViaSat brings today's new communication applications to people out of reach of 

terrestrial networks, in both the commercial and government sectors, with a variety of 

networking products and services. At this time ViaSat operates several satellites: ViaSat-1 at 

115 W, WildBlue-1 at 111.1 W, and ViaSat-KA 89W at 89 W, also ViaSat-2 is under 

construction for 70 W. In addition ViaSat either owns or leases satellite capacity on over 24 

spacecraft around the world. ViaSat manufactures mobile terminals in the Ku- and Ka-band. 

ViaSat's ArcLight mobile satellite communication technology which enables use of sub-

meter antennas for use with C, Ku, and Ka-band in motion earth stations. 

Question 1: Do you have any comments on our proposals to 

- include additional milestones to provide evidence that the satellite project is 

on-going and that its frequency assignments will be brought into use within 

the seven year regulatory period 

- clarify what evidence we will accept to demonstrate milestones have been 

completed, and  

- set specific deadlines for milestones? 

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures? : 

ViaSat has no difficulty with the new language provided in paragraph 5.x as we agree that all 

applications need to be consistent with the provisions of the ITU Constitution, Convention 

and Radio Regulations.  

 

Regarding paragraph 5.y, we do note that the United States Federal Communications 

Commission is considering reducing the milestone requirements. We also believe that the 

current procedures do provide sufficient information to satisfy the Resolution 49 

requirements that facilitate the determination of progress. That said, ViaSat is willing to 

provide the required due diligence information throughout the three stages. A letter of 

commitment signed by the appropriate parties confirming a contract has been entered into is 

preferred for construction of the satellite, launch services, and earth station construction. We 

appreciate that any applicant will be given the chance to justify any delays to a project that 

may occur. Specifically, milestone 4 should state "Earth station feeder-links and TT&C 

construction contract signed".  

 

In the case of milestone 5, "Authorisations (e.g., a licence) for earth station feeder-links and 

TT&C communications issued", some administrations such as the U.S., require that earth 

stations must be brought into use no later than 12 months after license grant. This presents a 

potential conflict with the proposed milestone, therefore we propose that the complete no 

later than should be changed from 12 months to 6 months before launch of satellite network 

or before the end of the seven year regulatory period.  

 

No comment regarding paragraph 5.z as we do not operate in the planned bands.  

Question 2: Do you have any comments on our proposals to clarify the 

information required when there is a change to the business plan?  



Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

ViaSat does not have any difficulties with informing Ofcom of any changes to the business 

plan in a timely manner. Existing procedures require an operator to notify Ofcom of any 

changes to the business plan. No comment regarding the text of the proposed revised 

procedure. 

Question 3: Do you have any comments on our proposed changes to the 

reporting requirements illustrated in paragraphs 4.18 ? 4.25 above?  

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

ViaSat does not have any difficulties providing the reporting requirements as illustrated in 

paragraphs 4.18-4.25. Under 4.24, note that traffic management and transponder loading 

change on a regular basis as the customer base changes. Therefore the information provided 

under "services being offered on each transponder, highlighting and explaining any activity 

changes over the year" will be out of date and meaningless after a short period of time. A 

more general statement about the filled capacity of the satellite may be more useful. 

Question 4: Do you have any comments on our proposal that a request for 

notification under No. 11.41 must be supported by evidence of efforts to 

coordinate with the other operator(s)/administration(s)? 

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

It is a well-known fact that the ITU process makes it virtually impossible to notify a satellite 

network without the use of No. 11.41 within the 7 year period. This is largely due to the 

number of paper satellite filings that exist. The BR has stated in satellite symposiums that 

more than 80% of satellite filings are recorded using this provision. That said, ViaSat notes 

that the current procedure is satisfactory, but supports your proposal that a request for 

notification under No. 11.41 must be supported by evidence of efforts to coordinate with the 

other operators/administrations. We interpret this language as a decision by Ofcom will be 

made on a case by case basis to forward the notification. One useful metric is the progress of 

coordinating with "real" satellites within the coordination arc. No comment regarding the text 

of the proposed revised procedure. 

Question 5: Do you have any comments on our proposal to clarify the 

Procedures to set out that we may, at our discretion, allow UK satellite 

networks with junior filings to be notified to the ITU without requiring 

completion of all frequency coordination with UK networks having senior 

filings, and the conditions on which we would proceed with notification in 

such cases?  

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

ViaSat supports the proposal to clarify the Procedures and allow UK satellite networks with 

junior filings to be notified to the ITU without requiring completion of all frequency 



coordination with UK networks having senior filings. Clearly Ofcom will be very involved in 

the progress of the coordination between the two parties and an agreement on how to proceed 

will be reached amongst all parties. No comment regarding the text of the proposed revised 

procedure. Note in footnotes 4 and 5 of paragraph 5.9 of the consultation document, a senior 

filing should be defined as one with an earlier ITU Priority Date, not API date of receipt. 

Question 6: Do you have any comments on our proposal to change the text of 

the Procedures to clarify that, in order to make the declaration of bringing 

into use for GSO networks, we may require a range of information from the 

operator, including that set out in CR/343? 

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

ViaSat has no difficulties with the clarification of procedures for the declaration of BIU GSO 

networks, including information as set out in CR/343. While items in CR/343 are not 

specifically called out in the changes to Section 7.10, transponder lease contracts do not seem 

to verify the capability to transmit or receive specific frequency assignments. No comment 

regarding the text of the proposed revised procedure. 

Question 7: Do you have any comments on our proposals that, for non-GSO 

systems, operators are asked to indicate, at CR/C stage, the minimum number 

of satellites needed to be deployed in order to provide the intended service to 

at least the declared minimum quality of service, and that this information 

(i.e., the minimum number of launched satellites) is used to verify that the 

system has been brought into use? 

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

At this time, the BR understanding and application is that one satellite with all recorded 

frequency bands is sufficient for bringing a non-GSO system into use.  

 

A satellite network may consist of satellites in different orbits, as can be inferred from 

paragraph d) of the Rules of Procedure relating to No.1.112, which states that that a satellite 

network can be a combined system consisting of one geostationary satellite and a number of 

non-geostationary satellites.  

 

The Radio Regulations (up to the Edition of 2008) included a note to item A.2.a of Annex 2 

to Appendix 4 as follows: "pending further studies by ITU-R on the applicability of the term 

"regular operation" to non-geostationary satellite networks, the condition of regular operation 

shall be limited to geostationary satellite networks". Although this note was deleted by WRC-

12, it had not been replaced with any clearer definition of what constitutes the bringing into 

use of a non-geostationary satellite network with one or multiple non-geostationary satellites.  

 

Therefore, when an Administration notifies to the Bureau that a non-geostationary satellite 

network has been brought into use under No.11.44, even though there may be only one 

satellite that was brought into use in a constellation of multiple satellites in multiple orbits, 

the Bureau's understanding of the current definition of the bringing into use of a non-

geostationary network is to accept such confirmation of bringing into use of the satellite 



network, subject to the one satellite declared brought into use to have the capability to operate 

in all frequency assignments notified for the network.  

 

ViaSat would prefer Ofcom to follow the procedures of the BR and take into account any 

interference claims by the non-GSO operator only apply to the operational satellites in orbit.  

Question 8: Do you have any comments on our proposal to include provisions 

in the Procedures for the transfer of an application at API stage, subject to 

certain conditions being met?  

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

ViaSat agrees with the Ofcom proposal to include provisions in the procedures for the 

transfer of an application at the API stage, and applying certain conditions. No comment 

regarding the text of the proposed revised procedure. 

Question 9: Do you have any comments on our proposals to set out the 

requirements on operators and the consequent actions that we may take in 

cases where assignments are no longer in use? 

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

ViaSat agrees with the Ofcom proposal to set out the requirements on operators and 

consequent actions when assignments are no longer in use. It is important that Ofcom follow 

No. 11.49 for suspension of assignments, and the operator will makes its c 


