
Additional comments: 

The Communications Commission is supportive of the work done by Ofcom in representing 

the Isle of Man's satellite interests and thanks Ofcom for the opportunity to provide feedback. 

In responding to this Consultation, the Commission is primarily concerned with situations 

where an Isle of Man filing will potentially be suspended or cancelled by Ofcom, or 

transferred or relinquished at the behest of an operator. The Commission is requesting that 

Ofcom (as it normally does) consults with the Commission prior to such actions taking place. 

The Commission's comments on the specific questions that seem to involve potential 

suspension, cancellation, transfer or relinquishment of a filing are set out below. 

Question 1: Do you have any comments on our proposals to 

- include additional milestones to provide evidence that the satellite project is 

on-going and that its frequency assignments will be brought into use within 

the seven year regulatory period 

- clarify what evidence we will accept to demonstrate milestones have been 

completed, and  

- set specific deadlines for milestones? 

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures? : 

With respect to proposed changes to Ofcom's due diligence requirements in Section 5 of the 

Procedures, the Commission would like to be consulted in situations where Ofcom is 

considering the suspension or cancellation of an Isle of Man filing. 

Question 2: Do you have any comments on our proposals to clarify the 

information required when there is a change to the business plan?  

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

See answer to Question 1. 

Question 3: Do you have any comments on our proposed changes to the 

reporting requirements illustrated in paragraphs 4.18 ? 4.25 above?  

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

See answer to Question 1. 

Question 4: Do you have any comments on our proposal that a request for 

notification under No. 11.41 must be supported by evidence of efforts to 

coordinate with the other operator(s)/administration(s)? 

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

No comment.  



Question 5: Do you have any comments on our proposal to clarify the 

Procedures to set out that we may, at our discretion, allow UK satellite 

networks with junior filings to be notified to the ITU without requiring 

completion of all frequency coordination with UK networks having senior 

filings, and the conditions on which we would proceed with notification in 

such cases?  

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

No comment.  

Question 6: Do you have any comments on our proposal to change the text of 

the Procedures to clarify that, in order to make the declaration of bringing 

into use for GSO networks, we may require a range of information from the 

operator, including that set out in CR/343? 

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

No comment.  

Question 7: Do you have any comments on our proposals that, for non-GSO 

systems, operators are asked to indicate, at CR/C stage, the minimum number 

of satellites needed to be deployed in order to provide the intended service to 

at least the declared minimum quality of service, and that this information 

(i.e., the minimum number of launched satellites) is used to verify that the 

system has been brought into use? 

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

No comment.  

Question 8: Do you have any comments on our proposal to include provisions 

in the Procedures for the transfer of an application at API stage, subject to 

certain conditions being met?  

Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

The Commission notes that the proposed change is only to Paragraph 11.1 of Section 11. 

However, the Commission would like to take this opportunity to request that Section 11 is 

further changed to include a requirement for Ofcom to consult with the Isle of Man (or the 

relevant Crown Dependency or Overseas Territory) before agreeing to a request to transfer a 

filing to or from an Isle of Man operator. 

Question 9: Do you have any comments on our proposals to set out the 

requirements on operators and the consequent actions that we may take in 

cases where assignments are no longer in use? 



Do you have any comments on how these changes are worded in the proposed 

revised Procedures?: 

The Commission notes that the substantive proposed change to Section 12 is the addition of 

Paragraph 12.z. However, the Commission requests that Section 12 is further changed to 

include a requirement that the Isle of Man (or the relevant Crown Dependency or Overseas 

Territory) is consulted before a request by an operator to relinquish an Isle of Man filing is 

agreed, or if Ofcom is considering the suspension, reassignment or cancellation of an Isle of 

Man 


