
OFCOM CONSULTATION:  CHANGES TO THE PROCEDURES FOR MANAGEMENT OF SATELLITE FILINGS 
 

CONSULTATION QUESTION INMARSAT RESPONSE 

QUESTION 1 

Do you have any comments on our proposals to  
-  Include additional milestones to provide 

evidence that the satellite project is on-
going and that its frequency assignments 
will be brought into use within the seven 
year regulatory period; 

- Clarify what evidence we will accept to 
demonstrate milestones have been 
completed; and 

- Set specific deadlines for milestones? 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It is our understanding that the objective of updating the Procedures was not only to bring the 
Procedures up to date in terms of current RR filing provisions but also to streamline the process for 
the management of satellite filings and provide clarity and certainty for operators.  However, the 
addition of several of the new milestones within Table 1 and paragraph 5.9 of Section 5 would 
appear to over-complicate a process which has been working well to date, and which we believe 
already adequately covers the required information needed by Ofcom in order to enable it to fulfil its 
obligations with respect to UK satellite filings through the ITU.  Furthermore, we believe there would 
be a significant impact on both operators’ and Ofcom’s time in dealing with the new requirements 
listed in Table 1 and paragraph 5.9 of Section 5 but with no added clarity or certainty for either 
Ofcom or its operators.  
 
If Ofcom nevertheless proceeds with the implementation of the proposed changes, we have the 
following specific comments on the various deliverables within Table 1: 
 
Para. 5.5, Table 1, Stage 3.1 deliverables: 
Ofcom are requesting provision of Stage 3.1 Deliverables before submission of a request for 
coordination.  We believe this should read “before submission of a request for notification”. 
 
In terms of the “not later than” deadlines, it may not always be possible to meet these even if ITU 
deadlines can still be adhered to.  We believe Ofcom should only consider cancelling a filing for non-
compliance with its milestone deadlines if the ITU regulatory deadlines cannot be met. 
 
It seems reasonable to request information from an operator that ITU is also likely to request from 
an Administration with respect to a filing.  However, some of Ofcom’s requirements go beyond what 
may be requested by ITU and we therefore believe the provision of this information should not be 
mandatory.  In particular this relates to provision of CDR documentation which we believe should not 
form part of the deliverables.  However, if the purpose of the provision of the CDR documentation is 
simply to confirm the frequency bands of the satellite, then it should be specifically stated that the 
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requirement is to provide “a copy of extracts from the CDR documentation of the satellite confirming 
the satellite frequency capability”. 
 
 5.5, Table 1, Stage 3.1 deliverable, Milestone 5 
In practice, authorisations are sometimes issued very late in the process and the deadline of “12 
months before the launch of the satellite network” could be difficult to comply with.  It would be 
preferable for this to either not be one of the deliverables or for the deadline to be amended to 
“Upon issue of the authorisation and prior to bringing into use”. 
 
5.5, Table 1, Stage 3.3 Deliverables 
Some satellite contracts are subject to export control regulations and as such it may not always be 
possible to provide extracts or redacted copies covering information on the payload description or a 
manufacturer-provided certified frequency plan for the satellite.  In such cases, it would be hoped 
that Ofcom would be able to accept a letter from the spacecraft manufacturer simply confirming 
which frequency assignments are covered by the contract and it would be helpful if Ofcom’s 
Procedures could be amended to show that such an alternative would be permitted. 
 
The deliverable of “the satellite network operators’ licence application to the administration” is open 
to interpretation as to what is required.  In the context of CR/343 it was understood to mean the 
licence to operate the satellite, i.e. for UK operators, the OSA Licence issued by UK Space Agency.  
Since this is something the ITU could request, we believe provision of this to Ofcom is reasonable.  
However, if something else is required here such as individual licences on a per country basis, then 
we think this goes beyond the requirements of CR/343 and should not be a mandatory deliverable 
under Ofcom Procedures. 
 
Paragraph 5.9 
We believe the additional information being requested under paragraph 5.9 is an unnecessary 
duplication of the information already requested as part of the Stage 3.3 Deliverables referred to in 
Table 1 or is already adequately covered by the existing Procedure of paragraph 5.9.  
 
Transponder lease contracts (as required under Stage 3.3 Deliverables) and information on the 
“services being offered on each transponder, highlighting and explaining any activity changes over 
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the year” is information which is commercially sensitive and confidential to the operator and we 
believe should not need to be provided.   
 

Do you have any comments on how these 
changes are worded in the proposed revised 
Procedures? 
 

Under the RR, filings submitted to the ITU may include assignments which are non-compliant with 
the provisions of Article 5 but where an undertaking is made to operate on a non-interference basis 
under RR 4.4.  It is not clear from the new paragraph 5.x whether Ofcom may permit any such filings 
or, if so, under what circumstances. 
 
Our comments on how the other changes are worded in the proposed revised Procedures are 
included in our comments on the proposals above. 

QUESTION 2 

Do you have any comments on our proposals to 
clarify the information required when there is a 
change to the business plan? 
 

We have been unable to establish where in the Procedures the proposal in paragraph 4.16 to set a 
time-period of 30 calendar days in which Ofcom would inform the applicant in writing of any action 
to be taken as a consequence of a change in the business plan is referenced.  We believe this could 
be added to paragraph 5.y. 
 

Do you have any comments on how these 
changes are worded in the proposed revised 
Procedures? 
 

Since a filing may have more than one regulatory period associated with it, perhaps this could be 
reflected in the wording of paragraph 5.y as suggested below: 
If the assessment shows that the change to the business plan is such that the milestones cannot be 
adjusted so as to complete the project within the regulatory period/(s) of the filing, Ofcom may 
consider whether it would be appropriate to cancel the filing. 
 

QUESTION 3 

Do you have any comments on our proposed 
changes to the reporting requirements 
illustrated in paragraphs 4.18-4.25 above? 
 
 
 
 
 
 

We welcome the consolidation of the six monthly reports into a yearly report and believe the 
reporting requirements for satellite networks not yet brought into use to be reasonable.  However, 
for networks that have been brought into use, we believe the existing procedures are already 
sufficient to enable Ofcom to fulfil its reporting obligations to the ITU. The new requirements being 
proposed would be unnecessarily onerous for both operators and Ofcom and in some cases are not 
relevant to the status of the operational satellite filings.  Furthermore, we foresee some difficulty in 
fulfilling all the new requirements if these changes are implemented.  In particular, some of the 
information being requested is highly commercially sensitive such as with regard to issues 
experienced by the payload and services being offered on each transponder, including any activity 
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changes over the year.  We would also have difficulty in reporting services on a transponder basis 
due to the nature of the satellite design of some of our satellites and the flexibility with which we 
assign frequencies to beams which would make it particularly problematic in identifying specific 
frequency band/beam/coverage information.  Consequently, we believe that the changes being 
proposed to paragraph 5.9 of the Procedures are unnecessary with the exception of the final 
paragraph with respect to the action to be taken by Ofcom in the event a report is not received on 
time. 
 

Do you have any comments on how these 
changes are worded in the proposed revised 
Procedures? 
 

 
We have no comments on the changes to paragraph 5.6 or on the final proposed paragraph of 5.9 
relating to the action to be taken by Ofcom in the event a report is not received on time.   
 

QUESTION 4 

Do you have any comments on our proposal that 
a request for notification under No. 11.41 must 
be supported by evidence of efforts to 
coordinate with the other 
operator(s)/administration(s)? 
 

We agree with the proposed addition in general.  However, we foresee there may be some 
difficulties in being immediately compliant with the Procedures set out in paragraph 7.8 if they are 
introduced towards the end of this year since although operators may have had several attempts to 
coordinate on an operator to operator basis without any response, they may not necessarily have 
requested the involvement of Ofcom so far in pursuing the coordination further, and as such there 
may be insufficient time in which to have evidence of one or more follow up letters from Ofcom. 

Do you have any comments on how these 
changes are worded in the proposed revised 
Procedures? 
 

We have no comments on how these changes are worded in the proposed revised Procedures. 
 
 
 

QUESTION 5 

Question 5:  Notification where coordination 
between UK operators has not been completed. 
 
Do you have any comments on our proposal to 
clarify the Procedures to set out that we may, at 
our discretion, allow UK satellite networks with 
junior filings to be notified to the ITU without 
requiring completion of all frequency 

We welcome the clarification that there may be circumstances where Ofcom may allow junior 
networks to be notified to the ITU even if coordination has not been achieved with senior UK filings 
since this brings UK operator to operator practice in line with Administration to Administration 
practice.  However, it is our understanding from the wording within paragraph 6.xxx “with higher 
regulatory precedence” that, for networks subject to coordination, seniority would be based upon 
receipt date of the CR rather than receipt date of the API as defined in the Consultation Document 
notes 4 and 5. 
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coordination with UK networks having senior 
filings, and the conditions on which we would 
proceed with notification in such cases? 
 

We believe it would be good practice to expand upon the requirements set out in paragraph 6.xxx to 
further align UK operator to operator practice with the Administration to Administration 
requirements of RRs 11.42 and 11.42A in respect of the action required in the case of harmful 
interference in that a report should be provided using to the extent possible the format prescribed in 
Appendix 10 of the RR and that both operators should cooperate in the elimination of harmful 
interference.  We further believe that it should only be the assignments that were the subject of the 
harmful interference which may be considered for cancellation rather than the filing in its entirety. 
 

Do you have any comments on how these 
changes are worded in the proposed revised 
Procedures? 
 

Suggested amendment to the text of 6.xxx to include action required in the case of harmful 
interference as well as a suggested amendment with respect to potential cancellation is highlighted 
below: 
 
Ofcom may, at its discretion, submit notification data for a satellite network to the ITU-BR where 
coordination is still in progress with affected UK networks with higher regulatory precedence, 
including those of a British Overseas Territory, the Channel Islands and the Isle of Man. In such cases, 
the applicant must notify Ofcom that coordination for such satellite network is not completed with 
affected UK networks, must provide Ofcom with relevant information on the status of the 
coordination (including which UK networks coordination has not been completed with) and evidence 
to support its request for notification as Ofcom may require. This may include proposals submitted by 
the applicant to operators of existing UK networks, together with their responses if available. Any 
operation of a network notified under these circumstances can only be on a non-interference and 
non-protection basis with respect to any senior UK network with which coordination was not 
completed. Should the junior UK network cause harmful interference to any more senior UK network 
with which coordination was not completed, the operator of the senior network will provide a report 
to both the operator of the junior network and to Ofcom using to the extent possible the format 
prescribed in Appendix 10 of the RR.  Both operators shall cooperate in the elimination of harmful 
interference.   Ofcom may request the operator responsible for that junior UK network to immediately 
eliminate such interference. Failing to do so, Ofcom may consider whether it would be appropriate to 
cancel the filing assignments which were the source of the harmful interference. 
 

QUESTION 6 

Do you have any comments on our proposal to Although we believe Ofcom’s existing procedures already enable it to fulfil its obligations regarding 
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change the text of the Procedures to clarify that, 
in order to make the declaration of bringing into 
use for GSO networks, we may require a range of 
information from the operator, including that set 
out in CR/343? 
 
 
 
 
 
 
 
 

the declaration of bringing into use, if the proposed change is implemented it does not take account 
of any confidentiality concerns as recognized by the ITU in CR/343, para. 2.4.2.  We would therefore 
welcome Ofcom’s clarification as to whether it will be entering into a non-disclosure agreement with 
the Bureau as envisaged in para. 2.4.2.  We also believe it important to state in the procedures how 
Ofcom intends to ensure the confidentiality of the information it receives and whether it intends to 
have non-disclosure agreements in place with its operators. 
 
 

Do you have any comments on how these 
changes are worded in the proposed revised 
Procedures? 
 

An appropriate sentence regarding confidentiality should be included in paragraphs 10, 16 and 21 of 
Section 7. 
 
 

QUESTION 7 

Question 7:  Bringing into use NON-GSOs 
 
Do you have any comments on our proposals 
that, for non-GSO systems, operators are asked 
to indicate, at CR/C stage, the minimum number 
of satellites needed to be deployed in order to 
provide the intended service to at least the 
declared minimum quality of service, and that 
this information (i.e. the minimum number of 
launched satellites) is used to verify that the 
system has been brought into use? 
 

We agree that CR/C stage is the appropriate time to request this information.  We therefore believe 
this should be shown as a Stage 3 deliverable in Table 1 rather than a Stage 1 deliverable. 
 
 

Do you have any comments on how these 
changes are worded in the proposed revised 

We have no comments on the wording but only on its placement within Table 1.  In order to 
correctly reflect that this information is being requested at CR/C stage, we believe that the additional 
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Procedures? 
 

wording in Table 1, Stage 1 Deliverable should be removed and provision made for this requirement 
within the Stage 3 deliverables section of Table 1.  We have no comments on the wording in 
paragraphs 10, 16 and 21 of Section 7. 

QUESTION 8 

Do you have any comments on our proposal to 
include provisions in the Procedures for the 
transfer of an application at API stage, subject to 
certain conditions being met? 
 

We welcome the inclusion of provisions in the Procedures setting out the circumstances under which 
Ofcom would allow the transfer of an application at API stage. 
 
 

Do you have any comments on how these 
changes are worded in the proposed revised 
Procedures? 
 

We have no comments on how these changes are worded in the proposed revised Procedures. 
 

QUESTION 9 

Question 9:  Do you have any comments on our 
proposals to set out the requirements on 
operators and the consequent actions that we 
may take in cases where assignments are no 
longer in use? 
 

We understand the reason for Ofcom to be informed immediately of events leading to the cessation 
of operation of any assignment notified to the ITU as having been brought into use in order for it to 
be able to fulfil its ITU obligations.  However, the need to provide specific details of plans in the 
event of an anomaly being suffered on board a satellite preventing operation of certain assignments 
is unnecessary and more onerous than ITU requirements and in practice operators may have 
difficulty in fulfilling such a requirement immediately.  We therefore believe that the changes to the 
Procedures should only relate to: 
 

-  immediately informing Ofcom of a relocation or of an anomaly occurring preventing 
operation of notified assignments for a period of longer than six months;  and 

-  ensuring that Ofcom is given sufficient time to comply with the ITU Regulations regarding 
suspension of an assignment/(s) in accordance with No. 11.49, if it subsequently decides it 
would be appropriate to request Ofcom to submit a notice of suspension of use to the ITU.  
Within the current ITU filing regime we would anticipate it to be the case that most 
operators would wish suspension of use to be requested rather than suppression.  

 

Do you have any comments on how these 
changes are worded in the proposed revised 

Suggested changes to the wording of paragraph 12.z: 
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Procedures? In the event that a satellite either 
-  suffers an anomaly and as a result is no longer able to operate all, or part of the assignments 

notified to the ITU as having been brought into use, or recorded in the MIFR, or 
- is relocated from the relevant orbital location, 

 
The operator shall immediately inform Ofcom of the situation and shall provide a plan which shows 
either how and when the situation can be remedied (in the case of anomaly) or how and when 
operation of the assignments is to be continued thereafter (in the case of a relocation). and, if 
suspension of use is required, in sufficient time to enable Ofcom to act in accordance with No. 11.49 
within the given regulatory deadline.” 
 
Depending on the information contained in the plan provided above, Ofcom may consider whether it 
would be appropriate to suspend the assignments under consideration in accordance with No. 11.49 
or cancel them. 
 
If Ofcom is not informed of such an event, then if and when these events become known to Ofcom, 
Ofcom will consult with the operator, which may lead to the assignments either being suspended in 
accordance with No. 11.49, or cancelled. 
 

  

 


